Két évet is kaphat a cseh elnök játék pisztolyos támadója

Vágólapra másolva!
Továbbra is őrizetben van az a fiatalember, aki pénteken airsoft pisztollyal lőtte meg a cseh elnököt egy hídavatáson. A férfi az ügyész szerint nem bűnös, de a rendőrség mégis garázdasággal vádolta meg, amiért akár börtönben is végezheti.
Vágólapra másolva!

Két év szabadságvesztést kaphat az a 26 éves férfi, aki pénteken délután játék pisztollyal rálőtt Václav Klaus cseh államfőre az észak-csehországi Chrastava kisvárosban. Az airsoft fegyverből kilőtt műanyag lövedék ugyan nem veszélyeztette az elnököt, de a férfi ellen mégis garázdaság vádjával indult eljárás.

"Az őrizetbe vett férfit szombaton garázdasággal vádolta meg a rendőrség, és eljárást indított ellene" - közölte Stepánka Zatloukalová, a csehországi rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette ugyanakkor, hogy a vizsgálatot vezető ügyész szerint a támadó cselekedete nem minősül bűncselekménynek, csak vétségnek, ezért valószínű, hogy az újabb kihallgatás után szabadlábra helyezik.

Az eset pénteken délután 15 óra körül történt, amikor Klaus egy felújított híd megnyitása után emberekkel körülvéve a hídon sétált. Az incidenst csak az elnök közvetlen közelében állók vették észre. Szemtanúk szerint a férfi egy harci játékoknál használatos játék pisztollyal volt felfegyverezve, amely "kis energiájú" légfegyvernek számít, és műanyag gömblövedékeket lő ki. A férfi közelről néhányszor rálőtt Klausra, akit később a prágai központi katonai kórházban kivizsgáltak, de csak kisebb sérülést állapítottak meg a jobb karján.

Az államfő testőrei nem reagáltak időben, a férfi elfutott, és még újságíróknak is nyilatkozott, mielőtt őrizetbe vette volna a rendőrség. "A politikusok nem hallgatnak ránk, vakok és süketek a nép panaszai iránt" - mondta a tévékamerák előtt őrizetbe vételekor a tettes. Hozzátette, hogy ez volt az egyetlen lehetőség, hogyan mutassa ki elégedetlenségét.

A testőrség munkáját jelenleg a biztonsági testületek ellenőrző bizottsága, valamint az országos rendőr-főkapitányság szakbizottsága vizsgálja. Általános a vélemény, hogy a testőrök súlyos hibát követtek el.

"Az ügyet kezdettől fogva úgy kezelem, hogy a testőrség szakmailag csődöt mondott. Haladéktalanul intézkedéseket kell tenni, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő" - ismertette Martin Cervícek országos rendőrfőkapitány álláspontját a rendőrségi szóvivő.