Játék pisztollyal lőttek rá a cseh államfőre

Vágólapra másolva!
Václav Klaus cseh államfőt egy hídavatáson lőtték meg játék pisztollyal pénteken. A támadót a rendőrség vitte el a helyszínről, a politikust kórházban vizsgálják ki.
Vágólapra másolva!

Játék pisztollyal lőtt rá Václav Klaus cseh államfőre egy férfi péntek délután az észak-csehországi Chrastava kisvárosban. Az imitált támadást akkor követte le, amikor az elnök egy hídavatáson a tömegben sétált.

Klausnak a cseh televíziók jelentése szerint semmi baja nem történt, s az incidenst nem is nagyon akarta kommentálni. Állítólag csak annyit mondott, hogy sok bolond ember van a világon, majd továbbment.

A lövöldöző férfit a rendőrség azonnal őrizetbe vette, és elszállította a helyszínről. Klaus a helyszínen maradt, és tovább beszélgetett az ottani politikusokkal és helyi lakosokkal. Radim Ochvat, elnöki szóvivő azonban később közölte, hogy az elnököt a támadás után a prágai központi katonai kórházba küldték kivizsgálásra.

Közvetlen közelről az elnök oldalába

Az incidens délután történt, amikor Klaus a felújított híd megnyitása után emberekkel körülvéve a hídon sétált. A jelenetet csak az elnök közvetlen közelében állók vették észre. Szemtanúk szerint a férfi egy harci játékoknál használatos, úgynevezett airsoft pisztollyal volt felfegyverezve, amely "alacsony energiájú" légfegyvernek számít, és műanyag gömblövedékeket lő ki.

"Az elnök mellett álltam, amikor egy férfi a másik oldalról Klaus oldalához nyomott egy pisztolyt, és többször meghúzta a ravaszt. Néhány kattanást hallottam, s az első pillanatban, nem is értettem, miről van szó" - mondta újságíróknak Michael Canov, a kisváros polgármestere.

Egy másik szemtanú szerint a tettes közelről, alig néhány méterről lőtt rá az elnökre, akit több műanyag lövedék el is talált. Klaus az incidens után megdorgálta testőreit. "Srácok, hát most valóban nem voltatok jók" - idézte az elnök szavait a Prima kereskedelmi televízió.

Elege volt a politikusokból

A terepszínű katonai gyakorlóruhába öltözött férfi megpróbált ugyan elfutni és elvegyülni a tömegben, de az elnök testőrei rövidesen elkapták és átadták a rendőrségnek. "A politikusok nem hallgatnak ránk, vakok és süketek a nép panaszai iránt" - mondta újságíróknak őrizetbe vételekor a tettes. Hozzátette: ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy kimutassa elégedetlenségét.

Az országos rendőrfőkapitányság első véleménye szerint az államfő testőrsége, illetve az állami rendőrség is súlyos hibát vétett, amikor nem vették észre a támadni készülő férfit. Biztonsági szakértők szerint az incidens könnyen tragédiába torkollhatott volna, hiszen a testőrök és a rendőrök nem tudhatták, milyen pisztolyt használ a támadó, s ők lőfegyverrel válaszolhattak volna.