Kártérítést akar Japán a tüntetések miatt Kínától

Vágólapra másolva!
Japán szeretné, ha a kínaiak megtérítenék az elmúlt napokban zajlott Japán-ellenes tüntetések során a diplomáciai képviseleteiben keletkezett károkat. A két ország között a Szenkaku-szigetek miatt mérgesedett el a vita, Japán most különmegbízottat küldene Pekingbe, hogy rendezzék az ügyet.
Vágólapra másolva!

Kártérítést kér Kínától Japán a Japán-ellenes tüntetések során diplomáciai képviseleteiben keletkezett károkért - közölte Fudzsimura Oszamu kormányszóvivő. A kérdést a kínai kormánnyal akarják megtárgyalni, az egyéb japán érdekeltségeket ért károk rendezését a helyi törvényekre bíznák - jelentette a BBC.

Feldühödött kínai tüntetők a hétvégén és a hét elején megtámadtak több japán külképviseletet, és megrongáltak japán tulajdonú üzleteket, a fenyegetés miatt több japán cég is bezárta ideiglenesen kínai üzemeit. A tiltakozáshullám kedden érte el a tetőpontját, a tüntetők még az USA pekingi nagykövetének autójára is rátámadtak. Az incidenst Aj Vejvej kínai ellenzéki művész filmre is vette.

A tüntetéseket a Kelet-kínai-tengeren elhelyezkedő Szenkaku- (kínaiul Tiaöjü-) szigetek hovatartozásán a két ország között elmérgesedett vita váltotta ki, miután a japán állam megvásárolt a magántulajdonban lévő szigetek közül hármat. A japán kormányszóvivő közölte, Japán hamarosan különleges megbízottat küld, akinek a vitás kérdés rendezése lesz a feladata.