Japán párra támadtak Hongkongban

Vágólapra másolva!
Ne hagyják el éjszakánként az otthonukat a Hongkongban élő japánok, ezt kéri tőlük a japán kormány, miután egy japán párt támadás ért a városban.
Vágólapra másolva!

Tokió arra figyelmeztette Hongkongban élő 22 ezer állampolgárát szerdán, hogy éjszakánként ne hagyják el lakhelyüket, miután egy japán párt támadás ért a kínai különleges közigazgatási területen.

Sajtóhírek szerint a két, 35, illetve 37 éves japán állampolgár a város egyik forgalmas tengerparti sétányán sétálgatott, amikor egy hongkongi lakos megkérdezte tőlük, hogy japánok-e. Az igenlő választ követően a támadó többször megütötte őket. A 31 éves elkövetőt kedden őrizetbe vették és kihallgatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték - közölte szerdán a hongkongi rendőrség.

A támadást követően a hongkongi japán konzulátus figyelmeztetést adott ki a szigetország ott élő állampolgárai számára, amelyben arra szólította fel őket, hogy ne mutatkozzanak csoportosan, és ne menjenek ki az utcára éjszaka.

Kínában a múlt kedd óta folynak Japán-ellenes tüntetések, amelyek az után törtek ki, hogy a tokiói kormány megvásárolta egy magánszemélytől a szigetország ellenőrzése alatt álló, de Peking által magáénak követelt - Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert - kelet-kínai-tengeri szigetcsoport három tagját.

Kína-szerte számos támadás ért japán állampolgárokat és cégeket az elmúlt egy hétben, aminek következtében a legtöbb japán tulajdonú gyár és bolt bezárt az országban. Hongkongban a hétfő esti támadás volt az első erőszakos cselekmény a szigetország állampolgáraival szemben.