Halálos vírusra figyelmeztetnek negyedmillió kempingezőt

Vágólapra másolva!
Halálos vírusfertőzésre figyelmeztetett 230 ezer, az idén nyáron náluk megszálló vendéget a kaliforniai Yosemite Nemzeti Park. Eddig kilenc ember szervezetében mutatták ki a hantavírust, hárman közülük meghaltak. A tüntetek eléggé általánosak: láz, hányinger, izomfájdalom.
Vágólapra másolva!

A Yosemite Park egészségügyi szolgálata mintegy negyedmillió emberre terjesztette ki a halálos fertőzésről szóló figyelmeztetést, azokra, akik a parkban június óta megfordultak - írja a brit BBC.

Az egerek által hordozott hantavírus az eddigi adatok szerint kilenc embert fertőzött meg, három közülük meghalt. Egyelőre ismert ellenszere nincs, de a vírus korai azonosítása növeli a túlélés esélyét. A betegség akár hat héten át is lappanghat. Leggyakoribb tünete a láz, hányinger, izomfájdalom.

A nemzeti park a múlt hónapban még csak 1700 turistát figyelmeztetett a veszélyre, ők mind a Curry Village nevű kempingben tartózkodtak, de később kiderült, hogy más helyen is történtek megbetegedések.

A parkban korábban 2000-ben és 2010-ben okozott haláleseteket a hantavírus, idén ez az első alkalom, hogy találkoztak vele. Az első halálesetet augusztusban regisztrálták, egy 37 éves San Franciscó-i férfi vesztette életét.