Halálos fenyegetést kapott a lengyel kormányfő

Vágólapra másolva!
Éles lőszert és halálos fenyegetést tartalmazó leveleket kapott ismeretlen feladótól a napokban Donald Tusk lengyel miniszterelnök és a kormányzó párt frakcióvezetője. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, a lőszerről szakvéleményt készíttet, és az írás grafológiai elemzését is elrendelte. A fenyegetést azért veszik komolyan, mert két éve már terveztek merényletet az akkori kormányfő ellen.  
Vágólapra másolva!

Névtelen halálos fenyegetést kapott Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Rafal Grupinski, a kormányzó Polgári Platform (PO) frakcióvezetője - jelentette kedden az RMF lengyel rádióadó.

A tájékoztatás szerint Grupinski részére két postai küldemény érkezett, amelyek az éles lőszer mellett neki és a kormányfőnek címzett fenyegető leveleket tartalmaztak.

"A Polgári Platform, Donald Tusk és Grupinski - a német kancellár követői - rászolgáltak egy erős rúgásra. A szélhámosok vonatkisiklásra vagy egy fontos hivatalban bekövetkező tűzvészre számíthatnak" - olvasható a rejtélyes üzenetben a Glos Wielkopolski című lengyel napilap szerint.

A TOK lengyel rádió arról számolt be, hogy a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, szakvéleményt készíttet a lőszerről, és elrendelte az írás grafológiai elemzését is. Grupinski a rádiónak azt mondta, nem egy olyan névtelen levélről van szó, amelyet figyelmen kívül lehet hagyni.

A rendőrség komolyan veszi a történteket, mivel még két éve sincs annak, hogy politikai gyilkosság történt Lengyelországban.

2010 októberében egy 63 éves férfi, Ryszard Cyba megrohamozta a Jog és Igazságosság (PiS) nevű konzervatív ellenzéki párt irodáját, agyonlőtte az egyik európai parlamenti képviselő ott tartózkodó asszisztensét, és késsel súlyosan megsebesítette a párt egy másik képviselőjének munkatársát. Miután őrizetbe vették, elárulta, hogy eredeti célpontja Jaroslaw Kaczynski pártelnök és volt kormányfő lett volna. A tettest 2011 decemberében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy lódzi bíróság.