Egerek szabadítottak gyilkos vírust Amerika egyik legszebb nemzeti parkjára

USA, Kalifornia, yosemite nemzeti park, hanta vírus, Curry Village (ez csak kulcsszó, a képen nem a Curry Village van!!!!)
Vágólapra másolva!
Már három áldozatot szedett, és további tízezreket fenyeget az a ritka, ám sokszor halálos vírus, amely egész nyáron embereket fertőzött meg az amerikai Yosemite Nemzeti Parkban. A kaliforniai park táborhelyein az egerek terjesztették a vírust, amelyet európai turisták is hazahozhattak amerikai útjukról. Mivel sokáig lappang, néhányan csak hetek múlva lehetnek biztosak benne, hogy megúszták a gyilkos kórt.
Vágólapra másolva!

Rémálommá vált a nyári vakáció 39 ország több mint húszezer lakójának, akik az idén nyáron az Egyesült Államok egyik legszebb vidékén, a Yosemite Nemzeti Park erdőiben töltötték a szabadságukat. A kirándulók, akiket a Sierra Nevada fenyvesei közül kiemelkedő hatalmas gránitsziklák és a hegyormokról lezubogó vízesések vonzottak a parkba, idén nem csak a lenyűgöző természeti formák emlékét vitték haza magukkal. Az amerikai járványügyi hatóságok szerint ugyanis a nemzeti parkban a látogatókat egy ritka, gyógyíthatatlan vírus fertőzte meg, amely már három halálos áldozatot is szedett az USA-ban.

A kaliforniai Yosemite park hatóságai csütörtökön jelentették be, hogy az augusztus végén felfedezett fertőzés két ismert áldozata után újabb ember hunyt el a parkban azonosított vírus miatt. A hatóságok immár összesen nyolc megbetegedésről tudnak, akik a jelek szerint mind a nemzeti park kiépített táborhelyein fertőződtek meg. A nyári szezonban ezeken a táborhelyeken összesen 22 ezer látogató fordult meg, akik most rettegve várhatják a tünetek jelentkezését: a járványügyi szakemberek szerint ugyanis közülük bárki elkaphatta a sokáig lappangó kórt.

Halálos egérürülék

A meghalt és megbetegedett emberek szervezetében a hantavírus nevű betegség kórokozóját mutatták ki, ami főleg rágcsálók ürülékével, vizeletével terjed. Ha a beteg rágcsálók ürüléke kiszárad és összekeveredik a földdel, porként belélegezve is fertőző, de akkor is el lehet kapni, ha az emberek az ürülékkel szennyezett tárgyakat megérintenek, illetve szennyezett ételeket fogyasztanak.

Forrás: AFP/Michael Thurston
A Yosemite Nemzeti Park sziklaormai

A Yosemite Nemzeti Park üzemeltetői az első fertőzések felbukkanása után megállapították, hogy azokért egerek a felelősek, amelyek az egyik erdei sátortábor épületeinek falai közé fészkelték be magukat. A nyolc ismert betegből hét a nemzeti park Curry Village nevű táborában betegedett meg, amelyet azóta határozatlan időre lezártak. A legújabb megbetegedést azonban egy olyan emberről jelentették, aki magashegyi túrázáson vett részt a parkban a nyáron, és egy másik sátorhelyen, a High Sierra táborban szállt meg.

A legújabb megbetegedések miatt a nemzeti park vezetői kénytelenek voltak újabb 12 ezer embert a veszélyeztetettek közé sorolni, és azóta még inkább égnek a fertőzésnek kitett látogatók számára létrehozott információs telefonvonalak. A BBC szerint a nemzeti park igazgatósága naponta körülbelül ezer hívást fogad a hantavírus miatt megrémült látogatóktól. A park több ezer levelet és e-mailt küldött ki, hogy figyelmeztesse a gyilkos kórra azokat, akik a nyáron a fertőzött táborhelyeken foglaltak szállást. Azt persze nem tudni, hogy ezekkel a levelekkel elejét lehet-e venni az újabb haláleseteknek.

Nem szóltak a fertőzésről

A hantavírus Kaliforniában azonosított változata a CDC amerikai járványügyi központ szerint akár öt-hat hétig is lappanghat. Ez azt jelenti, hogy akik augusztus közepén táboroztak a Yosemite parkban, akár szeptember legvégéig aggódhatnak, hogy vajon elkapták-e a kórt.

A CNN amerikai hírtelevízió több táborozót is megszólaltatott, akik augusztus közepén, napokkal a fertőzés felfedezése után még mit sem sejtve megszálltak a hantavírussal szennyezett táborhelyen: ottlétük alatt a nemzeti park munkatársai már megkezdték az egerek eltávolítását és a fertőtlenítést, de nekik erről semmit sem szóltak. Csak hat nappal később közölték velük, hogy ki kell költözniük, és ekkor derült ki számukra, hogy mindvégig egy halálos vírusnak voltak kitéve - írja a CNN internetes változata.

Forrás: Wikimedia Commons
Ilyen egerek terjesztik a kórt

"Nagyon aggódunk. Azóta rengeteg vitamint szedünk, és figyelünk egymásra" - mondta a CNN-nek az egyik érintett, Jenna Beck. "Abban a pillanatban, hogy bármelyikünkön jelentkeznek a tünetek, rohanunk az orvoshoz." A nemzeti park ugyanakkor közölte, hogy ők igyekeztek mindenkit röplapokkal és egyéb módon tájékoztatni a felmerült problémákról, és sajnálják, ha az információ mégsem jutott el mindenkihez. Ennek ellenére az amerikai lapok által megszólaltatott kirándulóknak nem ment el a kedvük a nemzeti parktól: a CNN-nek is sokan mondták, hogy a természetben bárhol lehet fertőzéseket kapni, ezt el kell fogadni, és ők bizony jövőre is visszamennek a gyönyörű Yosemite parkba.

Elnehezülő légzés

Addig viszont sokan még néhány feszült hétnek néznek elébe. A nemzeti park arra kért minden érintett látogatót, hogy azonnal keressen fel orvost, ha a betegség tünetei jelentkeznek: a korábbi áldozatok ugyanis a kiütköző hantavírust egyszerű megfázásnak vagy influenzának gondolták, és ez lett a vesztük.

A betegség fejfájással, lázzal, légszomjjal jár, de a tünetek között az influenzához hasonlóan izomfájás és köhögés is előfordulhat. A Yosemite Nemzeti Park honlapja szerint az első tünetek megjelenése után a betegség viszonylag gyors lefolyású, 4-10 nap alatt teljesen kifejlődik. Súlyosabb esetekben az ember légzése teljesen elnehezül, majd meghal: a tapasztalatok szerint a vírussal megfertőződött emberek több mint harmadánál a betegség halálos kimenetelű. Szerencsére ugyanakkor emberről emberre nem terjed, így a fertőző területek azonosítása után nem kell további fertőzésektől tartani.

Az, hogy ilyen sok embernek kell a betegségtől félnie, rendkívüli, hiszen a hantavírus egyébként kifejezetten ritka kór. A Los Angeles Times adatai szerint 1993 óta az USA-ban mindössze 587 esetet diagnosztizáltak, a Yosemite parkban pedig mindössze két korábbi esettel találkoztak, 2000-ben és 2010-ben.

Forrás: AFP
A Yosemite park hatalmas mamutfenyőiről is híres

Európába is elérhetett

A fenyegetést ezért most kifejezetten komolyan veszik: mivel a fertőzött szálláshelyeken megfordult, 22 ezer veszélyeztetett látogató között külföldiek is voltak, az Egészségügyi Világszervezet az egész világon riasztást adott ki, az amerikai egészségügyi minisztérium pedig 39 külföldi országot értesített arról, hogy a Yosemite parkban megfordult állampolgáraik veszélyben lehetnek. A Los Angeles Times szerint Franciaországban csütörtökön bejelentették, hogy két gyanús megbetegedést vizsgálnak, amelyek szintén a Yosemite parkból származhatnak.

A park a gyilkos vírus miatt határozatlan időre lezárta a fertőzés fő gócpontjának számító Curry Village táborhelyet, a másik fertőzésgyanús tábor azonban még most is nyitva van. Bár a Los Angeles Times szerint "komolyan fontolóra vették" a High Sierra táborhely bezárását is, az egészségügyi hatóságokkal való egyeztetés után végül elvetették ezt. Csütörtökön szakemberek ellenőrizték a tábort, és a sátrak és házak környékén befogott egereket a következő napokban is vizsgálni fogják, hogy megállapítsák, mekkora veszélyt jelentenek a túrázókra.