Gömbölyűfejű delfinek pusztultak el a floridai tengerparton

Rövidszárnyú, gömbölyűfejű delfinek Írország partjainál
Vágólapra másolva!
Gömbölyűfejű delfinek pusztultak el tömegével egy floridai strandon, miután eddig ismeretlen okból egy egész delfincsorda partra vetődött. A környékbeli lakosok hiába próbáltak segíteni az állatokon, csupán öt delfint tudtak megmenteni. Az óceán másik partján, Skóciában szintén tömegesen vetődtek partra gömbölyűfejű delfinek.
Vágólapra másolva!

Huszonkét gömbölyűfejű delfin sodródott partra szombaton Floridában, s bár nagyszabású mentőakció indult, csak öt fiatal állat maradt életben.

Helyi sajtójelentések szerint a tengeri emlősök segítségére környékbeli lakosok százai siettek, akik igyekeztek felfelé fordítani az állatokat, hogy könnyebben levegőhöz jussanak. Mások nedves törülközőkkel borogatták vagy vízzel locsolták őket, miközben a helyi vöröskereszt önkéntesei az állatvédőket védték a kiszáradástól a tűző napon.

Forrás: Wikipedia
Gömbölyűfejű delfinek (képünk illusztráció)

Az erőfeszítések azonban csaknem teljesen hiábavalónak bizonyultak, mert mindössze két borjú és három fiatal felnőtt életét sikerült megmenteni. Az állatok egy része az egész napos mentőakció közben magától elpusztult, a többit az állatvédők segítették hozzá a "kegyes halálhoz". Az életben maradt állatokat egy tengerkutató intézetbe szállították "rehabilitációra".

Egyelőre nem tudni, hogy miért vetődött partra a delfincsorda a Fort Pierce-hez közeli Avalon-strandon. Szakértők szerint a gömbölyűfejű delfinek erősen társas lények, amelyek nem hagynák magukra egyik tagjukat sem, és elképzelhető, hogy egy beteg társukat követve kerültek szárazra. Ha így van, a biológusok szerint semmi értelme visszatuszkolni őket a tengerbe, mert úgyis visszajönnének.

Skóciában is pusztulnak

Vasárnap szintén bömbölyűfejű delfinek népes csoportja vetődött partra az Atlanti-óceán másik partján, Skóciában is, ahol a tengeri emlősök fele már szintén pusztult. Itt delfin sodródott ki a vízből Skócia keleti partvidékén, Saint-Andrews közelében. A még élő 13 állatok megmentésén közel 30 állatorvos, a parti őrség 25 tagja, több tűzoltó és rendőr fáradozik, de a mentés koordinátora, Gareth Norman szerint csak néhány példány életben maradására van remény.

Ráadásul ugyanezen delfincsordából további 24 állat tartózkodik nem messze a parttól sekély vízben, és félő, hogy a dagály azokat is partra sodorhatja.