Medvegyev enyhítene a Pussy Riot-tagok büntetésén

Vágólapra másolva!
Felfordul ugyan a gyomra a tettüktől, de elegendőnek tartaná csupán a felfüggesztett szabadságvesztést a Pussy Riot két év börtönre ítélt tagjainak Dmitríj Medvegyev orosz kormányfő. A miniszterelnök szerint az eddigi fogság kellő büntetés volt a márciusban őrizetbe vett és augusztusban elítélt fiatal nőknek. 
Vágólapra másolva!

Az orosz kormányfő szerint elegendő lenne a felfüggesztett szabadságvesztés a Pussy Riot punkegyüttes első fokon két év börtönre ítélt három tagjának - közölte Dmitrij Medvegyev szerdán Penzában. A miniszterelnök szerint "inproduktív" lenne, ha az együttes tagjai - akiknek ügyében október 1-je a fellebbezés határideje - tovább rács mögött maradnának.

A politikus a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) megyei vezetői előtt ugyanakkor azon véleményének is hangot adott, hogy személy szerint felfordul a gyomra a punkegyüttes tagjainak tette és a körülöttük kialakult hűhó miatt.

A miniszterelnök úgy vélte, az eddigi fogság kellő büntetés volt a márciusban őrizetbe vett és augusztusban elítélt fiatal nőknek.

A Pussy Riot három tagját augusztus közepén ítélte két éves szabadságvesztésre az orosz bíróság, amiért február 21-én a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban színes maszkot és feltűnő öltözéket viselve, gitárokon játszva "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint.

A punkegyüttes tagjai elleni ítéletet - ahogy arról korábban beszámoltunk - még az orosz államfő emberi jogi tanácsadói is túlságosan keménynek nevezték, szerintük ugyancsak elég lett volna a felfüggesztett börtönbüntetés.

A három lánynak az orosz ortodox egyház is megbocsátott és kegyelmet kért.