Enyhíti az alkoholtilalmat a cseh kormány

Vágólapra másolva!
Csütörtöktől visszatérhetnek a cseh üzletek polcaira a tömény szeszek, amelyeket a metilalkohol-mérgezés miatt tiltottak be az országban. Árulni azonban csak olyan italokat lehet majd, amelyeket 2012 január 1-je előtt gyártottak.
Vágólapra másolva!

Enyhítette a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazásának tilalmát a cseh kormány. Petr Necas miniszterelnök a kormány szerda esti ülése után közölte: csütörtöktől forgalmazható lesz az a szeszes ital, amelyet bizonyíthatóan 2012. január elseje előtt gyártottak. Ezeket eredet bizonyító irat nélkül lehet majd forgalmazni.

A kormányrendelet, amely a most elfogadott intézkedések részleteit és az alkohol eredetét bizonyító formanyomtatványt is tartalmazza, a gyakorlatban Leos Heger egészségügyi miniszter csütörtöki nyilatkozata után lép hatályba. Heger azt mondta, egyelőre nem tudja megmondani, hogy erre csütörtökön délelőtt vagy délután kerül-e sor.

Csehország azután enyhíti az alkoholárusítás tilalmát, hogy a rendőrség közölte: elfogták az alkoholmérgezések két fő gyanúsítottját, és felgöngyölítették az ügyet. A metilalkohollal mérgezett szeszesitalok miatt Csehországban legalább 26 ember vesztette életét, és közel két hete nem lehetett tömény italokat vásárolni az országban.