Első világháborús mérges gáz szivárgott Ausztriában

Vágólapra másolva!
Csaknem százéves, harci gázzal töltött patronok kerültek elő egy klagenfurti építkezésen. Az egyik kilyukadt, a veszélyes gáz szerencsére csak rosszulétet okozott.
Vágólapra másolva!

Az első világháborúból származó mérgező gáz okozott rosszullétet Ausztriában. A vegyi anyagot tartalmazó patronok a karintiai Klagenfurtban, egy építkezésen kerültek elő még két hete.

A helyszínre hívott szakértők nem ismerték fel, hogy gáztartályokról van szó. Kulacsnak vagy fegyverolajos flakonnak vélték a tárgyakat, és az építkezésen hagyták heverni őket egészen keddig - közölte az ORF rádió a honlapján.

Amikor el akarták szállítani a tartályokat, az egyikből folyadék szivárgott ki. A folyadékból a levegővel érintkezve gáz fejlődött, amelytől az egyik szállítómunkás rosszul lett.

Mint kiderült, az első világháborúban használt, rendkívül veszélyes mérges gáz volt a patronokban. A keverék egyik összetevője tüdőödémát okoz, a másik megakadályozza az oxigén felvételét a vérből. Vélhetően az olaszországi, isonzói frontra szánták a vegyi fegyvereket. Ilyen tartályok korábban még nem kerültek elő.