Elbukták bikamentő harcukat a francia állatvédők

Vágólapra másolva!
A francia alkotmánytanács törvényesnek találta, hogy az országban bikaviadalokat rendezzenek, ezért a franciák tovább szórakozhatnak az állatok és torreádorok küzdelmein. Az országban évente több mint 1000 bika veszik oda az arénákban, a helyzetet ellenző állatvédők európai bíróságra vinnék tovább az ügyet.
Vágólapra másolva!

Semmilyen törvényt vagy jogot nem sért Franciaországban a véres bikaviadalok megrendezése - mondta ki pénteken a francia alkotmánytanács, az ország legmagasabb szintű bírósága. A tanácshoz állatvédők fordultak, akik be akarták tiltatni az ország déli részén népszerű viadalokat, a bírák azonban nem adtak nekik igazat - írja a BBC.

Az állatvédők azt szerették volne elérni, hogy a bikaviadalt állatkínzásnak minősítsék a hatóságok. Az alkotmánytanács azonban arra jutott, hogy a "hagyományos" bikaviadalok nem sértik az emberek alkotmányos jogait.

Ezzel Franciaországban nagyobb szabadságot adtak a viadaloknak, mint a szomszédos Spanyolországban, amelynek északkeleti részén, katalóniában tavaly a parlament tiltotta be azokat. Bár a bikák és torreádorok küzdelme Spanyolországbó származik, Franciaország déli részén is meghonosodott jó másfél évszázada - emlékeztet a BBC.

Forrás: AFP/Pascal Guoyt
Francia bikaviadal

Franciaországban jelenleg évente több mint 1000 bikát ölnek meg a viadalokon, amelyek megosztják az ország lakosságát. Egy friss közvélemény-kutatás szerint az emberek 48 százaléka betiltaná őket, korábbi felmérések pedig még arról szóltak, hogy a lakosság közel kétharmada ellenzi a bikák mészárlását az arénában.

A bikaviadalokat Franciaország egyes részein jelenleg is tiltják, de országos tilalom az alkotmánytanács döntése után nem várható. Az állatvédők most azt tervezik, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságára viszik panaszukat.