Csehországban tilos tömény szeszt árulni

Vágólapra másolva!
Azonnali hatállyal betiltották péntek este egész Csehországban a tömény szeszesitalok árusítását. Az országban mindenfelé metilalkohol-mérgezéses esetek tűnnek fel, már 19-en meghaltak.
Vágólapra másolva!

A cseh egészségügyi minisztérium péntek este azonnali hatállyal betiltotta az országban a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok teljes forgalmazását, felszolgálását. Leos Heger egészségügyi miniszter elmondta, hogy a korábbi, 30 százalék feletti alkoholtartalmú italokra és pusztán a piaci és utcai árusításra vonatkozó tilalom nem bizonyult elegendőnek, ugyanis a metilalkohol-mérgezés átterjedt az ország további régióira.

Eddig 11 embert vett őrizetbe a cseh rendőrség az utóbbi napok metilalkohol-mérgezési eseteivel kapcsolatban, amelyek miatt eddig tizenkilencen meghaltak, többtucatnyian pedig súlyos állapotban fekszenek kórházakban - jelentette a cseh közszolgálati média pénteken. A jelentések szerint a metilalkohol-fogyasztás két esetben vaksághoz vezetett.

A hatóságok nagy erőkkel kutatnak a pancsolt alkohol gyártója után. Azokat az üzleteket, ahol állami védjegy nélküli alkoholt találtak, a hatóságok bezárták. A helyzetet bonyolítja, hogy több érintett azt vallotta, nem kocsmában itta a mérgezett szeszt, hanem kisebb boltokban, kioszkokban rendes üvegekben vásárolták. A országos élelmiszer-ellenőrzési hivatal és a rendőrség is az utóbbi napokban több ezer boltot, kioszkot, kocsmát ellenőrzött, és számos helyen találtak gyanús, állami védjegyet nem viselő üvegeket, illetve pancsolt alkoholt. Rendőrségi források szerint országszerte legalább kétezer liter gyanús pálinkát foglaltak le. A laboratóriumi vizsgálatok eredménye még nem ismert. A kiszivárgott értesülések szerint több tucatnyi mintában a megengedettnél nagyobb mennyiségű metilalkoholt mutattak ki. Minderről itt olvashat bővebben.