Brüsszel áldása nélkül nem ihatnak újra a csehek

Vágólapra másolva!
Csehország nem szüntetheti meg önállóan a tömény szeszes italok fogyasztására vonatkozó tilalmat, csak, ha előbb tájékoztatja Brüsszelt. Ha a cseh kormány szerdán nem tiltotta volna be az italok árusítását, az Európai Bizottság maga tette volna meg ezt.
Vágólapra másolva!

Csehországnak előbb tájékoztatnia kell az Európai Bizottságot (EB), ha meg akarja majd szüntetni a tömény szesz exportját megtiltó rendeletét. Ezt követően Prága és Brüsszel "közös döntéssel" szüntetné meg a Csehországban gyártott és palackozott, 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok exportjának tilalmát - közölte a prágai közszolgálati rádiónak nyilatkozva Frédéric Vincent, az Európai Bizottság egyik szóvivője.

Prágai források szerint a szeszexport tilalmának elrendelésére az Európai Bizottság (EB) szólította fel szerdán Csehországot. Ha a cseh kormány csütörtökön nem lépett volna, Brüsszel pénteken állítólag két hónapra maga tiltotta volna be a cseh tömény szeszes italok exportját és árusítását a tagországokban.

Az EB szóvivője szerint most az a legfontosabb, hogy a hatóságok megtalálják azt a forrást, amely az eddig már több mint húsz emberáldozatot követelő metil-alkohol-mérgezési esetek mögött van. Ha ez megtörténik, módosítani lehet a korlátozásokat és a szeszkiviteli tilalmat.

"Miután Csehország feltárja, honnan ered a mérgezés, minden visszatér a régi kerékvágásba, mégpedig olyan gyorsan, ahogy csak lehet" - mutatott rá Vincent.

"Hogy erről mikor lesz döntés, azt ma nehéz megmondani" - tette hozzá a szóvivő. Elmondta: az uniós tagállamok szakértői csütörtökön Brüsszelben megvitatták a helyzetet.

"Olyan megállapodás született, hogy a Cseh Köztársaság nem hoz az ügyben semmiféle egyoldalú döntést, ami az életbe léptetett intézkedéseket illeti" - nyilatkozta a rádiónak John Dali, a fogyasztóvédelemért felelős EB-biztos.

"Megegyeztünk, hogyha a cseh hatóságok változtatni akarnak a mai intézkedéseken, akkor előbb kapcsolatba kell lépniük Brüsszellel, és tájékoztatniuk kell az Európai Bizottságot. Az ezután megnézi, hogy rendben van-e a csehek tervezett intézkedése. Ez együttműködés kérdése. Közös döntésről lesz szó" - hangsúlyozta az EB szóvivője.