Börtönnel fenyegetik a tévében pofozkodó orosz oligarchát

Vágólapra másolva!
Egy tavalyi tévévitában kiosztott pofon miatt állítják bíróság elé az egyik milliárdos orosz oligarchát, Alekszandr Lebegyevet. A Putyin orosz elnök hangos kritikusaként ismert üzletember politikai támadásnak tartja az eljárást, amely miatt már el sem hagyhatja Oroszországot.
Vágólapra másolva!

Garázdasággal vádolták meg az orosz hatóságok szerdán Alekszandr Lebegyev orosz milliárdost, amiért tavaly szeptemberben egy tévéműsorban megpofozta egyik beszélgetőtársát. Az oligarcha az eljárás lezárásáig nem hagyhatja el Oroszországot - írja a BBC.

Lebegyev a kérdéses műsorban Szergej Polonszkijjal, egy másik orosz üzletemberrel különbözött össze, és olyan erősen megütötte, hogy a férfi kiesett a székéből. A vád szerint az oligarcha "politikai, ideológiai, faji, nemzeti vagy vallási gyűlölet által motivált" támadást követett el a pofonnal. Ha bűnösnek találják, Lebegyev akár hét év börtönt is kaphat.

Forrás: AFP
Alekszandr Lebegyev sokat kritizálta a Kremlt

A BBC emlékeztet, hogy korábban ugyanezzel a váddal ítélték börtönre a Putyin-ellenes dalukkal nagy felfordulást okozó orosz punkbanda, a Pussy Riot tagjait is. Lebegyev azt állítja, hogy az ellene indított eljárás politikai bosszú, amiért nyíltan kritizálja a Kreml politikáját. Szerinte a pofon sem támadás volt, hanem önvédelem, hiszen ő úgy látta, hogy a másik üzletember is épp ütésre készült, amikor ő megelőző csapást mért.

Alekszandr Lebegyev vagyonát a világ leggazdagabb embereit számon tartó amerikai Forbes magazin 1,1 milliárd dollárra becsüli, az ő tulajdonában vannak a brit Independent és Evening Standard napilapok, de tekintélyes részesedése van az orosz ellenzéki Novaja Gazetában is. Lebegyev azon kevés orosz oligarchák közé tartozik, akik nyíltan bírálják a hatalom oroszországi gyakorlóit, de tagadja, hogy részese volna bármilyen ellenzéki politizálásnak.