Betiltották a Mohamed-film miatti tüntetést

Vágólapra másolva!
A francia miniszterelnök szerint az országnak nem érdeke, hogy olyan konfliktusokat engedjen be, amelyeknek nincs közük az országhoz, ezért nem adnak engedélyt szombatra a Párizsba tervezett, Mohamed-film miatti tüntetésre.
Vágólapra másolva!

Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a kormány nem engedélyezi a Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó film miatt Párizsban tervezett újabb tüntetés megtartását. A múlt hét végi nem engedélyezett tiltakozás után a közösségi oldalakon újabb felhívást jelent meg egy szombati tiltakozásra a francia fővárosban.

"A megmozdulást bejelentették a rendőrségen, a bejelentést azonban betiltás fogja követni" - fogalmazott a kormányfő az RTL kereskedelmi rádió reggeli műsorában. Hozzátette: "Semmi nem indokolja, hogy beengedjünk olyan konfliktusokat hazánkba, amelyekhez Franciaországnak semmi köze."

"Köztársaságban élünk, és nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni az értékeinket illetően. Nem fogjuk eltűrni a rendbontást" - hangsúlyozta Ayrault. A kormányfő méltatta a franciaországi muzulmán vezetők "visszafogott és felelősségteljes" megszólalásait az ügyben.

Szombat este mintegy 250 iszlamista tüntető próbált meg az amerikai nagykövetség épülete előtt tiltakozni. A nem engedélyezett megmozdulásra érkezők közül 150 embert előállítottak a rendőrök személyazonosságuk igazolására, egy embert pedig őrizetbe vettek hatósági személy elleni erőszak miatt. Négy rendőr könnyebben megsérült az incidens során.

Újabb Mohamed-karikatúrák

Szerdán Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt legfrissebb számában a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap. Ennek kapcsán a miniszterelnök elmondta: "Olyan országban élünk, ahol a véleménynyilvánítás szabadsága biztosított, és a karikatúrák szabadsága is." Hozzátette: "Ha valaki tényleg sértve érzi magát, és azt gondolja, hogy átlépték a jogi határokat - hiszen jogállamban élünk, és a jogállamot teljesen tiszteletben kell tartani -, akkor az a bírósághoz fordulhat."

A muzulmán és a zsidó közösség legfőbb vezetői szerdán sajnálatukat fejezték ki az újabb provokatív rajzok közlése miatt, ami szerintük "csak olaj a tűzre". Az újabb szatirikus rajzokon Mohamed próféta meztelenül is megjelenik.