Berlin védi a baltás gyilkos kiadatását

Vágólapra másolva!
Jóhiszeműen járt el Magyarország az azeri baltás gyilkos kiadatásánál a német kormány szerint.
Vágólapra másolva!

A német kormány szerint a magyar kormány jóhiszeműen járt el Ramil Safarov kiadatása ügyében - derül ki a német külügyminisztérium állásfoglalásából, amelyet szombaton egy német civil szervezet közölt a honlapján.

A népirtások feltárásáért küzdő Arbeitsgruppe Anerkennung - Gegen Genozid, für Völkerverständigung e. V. (Elismerés munkacsoport - Egyesület a népirtás ellen és a népek közötti megértésért) elnevezésű civil szervezet az azeri kiadatási üggyel összefüggésben állásfoglalást kért a német külügyminisztériumtól.

Thorsten Hutter, a tárca közép-európai osztályának vezetője írásbeli válaszában kifejtette: a német kormány Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével együtt "nagyon aggódik" Ilham Alijev azeri elnök döntése miatt, amellyel Ramil Safarovot kegyelemben részesítette és kitüntette.

Hutter szerint a magyar kormány élesen bírálta Ramil Safarov szabadlábra helyezését, és azt írta, hogy az azeri kormány megszegte a két ország megállapodását. Az azeri kormány a kiadatás előtt biztosította a magyar felet, hogy az elítélt katonatiszt letölti börtönbüntetése hátralévő részét.

Közben továbbra is tüntetnek külföldön élő örmények a kiadatás miatt, a berlini magyar nagykövetség előtt mintegy százan tiltakoztak szombaton, akárcsak a berni előtt, a prágai nagykövetség előtt pedig hatvanan-hetvenen.