Az ukrán elnök letépné a miniszterei fejét

Vágólapra másolva!
Viktor Janukovics azt mondta kormánya minisztereinek, hogy "letépi a fejüket", ha nem hagyják abba a politikai áskálódást az október 28-i parlamenti választások előtt - idézi a Reuters az ukrán médiát. A nyers modoráról ismert ukrán államfő az után fakadt ki, hogy a gazdasági miniszter azt kérte tőle, támogassa jobban az Oroszországból importált autókra és gépekre kivetendő újrahasznosítási díjat.
Vágólapra másolva!

"A rossz táncost mindig megakadályozza valami" - mondta Janukovics, ami egy finom utalás volt arra a jóval durvább orosz szólásra, hogy a rossz táncos mindig a heréire fogja.

A legfrissebb felmérések szerint egyébként a Viktor Janukovics ukrán elnök mögött álló Régiók Pártja átvette a vezetést az október végi parlamenti választásokon a vele szemben induló legnagyobb ellenzéki erőtől, a bebörtönzött Julija Timosenko vezette Batykivscsina (Haza) párttól. A Rejting közvélemény-kutató csoport szeptemberi felmérése szerint - amelyet a Korreszpondent ukrán hírportál csütörtökön hozott nyilvánosságra -, ha most tartanák a parlamenti választásokat, a Régiók Pártja 26,3 százalékot kapna, míg az Egyesült Ellenzék-Batkivscsina 22,6 százalékot. Augusztusban még az ellenzéki párt állt az első helyen, 2 százalékponttal megelőzve Janukovics pártját.

Forrás: AFP/Sergey Ivaniv
Viktor Janukovics a választási plakáton

A legfrissebb felmérés alapján még két párt számít biztos befutónak: a Vitalij Klicsko profi ökölvívó vezette Udar (Csapás), valamint a Régiók Pártjával jelenleg koalícióban kormányzó Kommunista Párt. Előbbit a megkérdezettek 12 százaléka, utóbbit 10,8 százaléka támogatja jelenleg.

Az ötszázalékos parlamenti küszöbhöz közeli a támogatottsága a jobboldali, nemzeti kérdésekben radikális Szvoboda (Szabadság) pártnak 4,1 százalékkal, valamint a Timosenkóéktól eltávolodott és most inkább a Régiók Pártjához húzó, magát szociáldemokratának nevező Natalija Korolevszka vezette Ukrajna-Előre! nevű pártnak, amelynek jelöltjei között van Andrij Sevcsenko sztárfutballista is. A pártot a megkérdezettek 3,7 százaléka támogatja.

A volt államfő, Viktor Juscsenko pártja, a Mi Ukrajnánk támogatottsága mindössze 1 százalék. A többi induló párt támogatottsága nem éri el az egy százalékot sem. A megkérdezettek 16,6 százaléka válaszolt úgy, hogy még nem döntötte el, melyik pártra szavaz.

A részvételi szándékot firtató kérdésre a felmérésben részt vevők 40 százaléka válaszolta azt, hogy biztosan elmegy szavazni, 34 százalék pedig, hogy valószínűleg elmegy. A részvételre való hajlandóság a választásra jogosultak körében az ország nyugati és középső részében a legnagyobb.

A jelenlegi két kormánypárt, a Régiók Pártja és a kommunisták főként a keleti és a déli megyékben népszerűek, míg Klicsko pártjának a nyugati és a középső országrészben nagyobb a támogatottsága, a Szvobodának Ukrajna nyugati felében, míg Natalija Korolevszka pártjának az ország középső részében.