Pékségeket vett célba a szíriai kormány

Vágólapra másolva!
A felkelők szerint egyre nehezebben jutnak élelemhez a civilek, van olyan város, ahol már minden pékséget megsemmisítettek. A fővárosban vasárnap két bomba robbant a kormány katonai és biztonsági épületeinél.
Vágólapra másolva!

Robbanás rázta meg a szíriai főváros katonai és biztonsági épületeinek környezetét - írja a szír állami tévére hivatkozva a BBC. A szíriai tévé terrorista cselekményként jelentette a két robbantást, amelyben négyen megsérültek. Szombaton Damaszkusz külvárosában autóba rejtett pokolgép ölt meg 15 embert. A bomba a palesztin menekülttábortól nem messze robbant, azon a részen, ahol a kormányellenes erők jelen vannak.

Több épület megsemmisült Szíria második legnagyobb városában, Aleppóban is, amelyet a szíriai kormányerők támadtak meg vasárnap. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint rendszerhez hű csapatok éjféltől egészen kora reggelig lőtték főleg az északkeleti negyedeket, állítólag még az iskolák épületeit sem kímélték.

A felkelők szerint a városban egyre nehezebb a civilek élete. Kígyózó sorok állnak a pékségek előtt, amelyek olykor teljesen kifogynak a lisztből. Az emberek már kezdenek hozzászokni a gyakori áramkimaradásokhoz, de a legnagyobb nehézséget a gyógyszerek, élelmiszerek beszerzése okozza, a csecsemők számára nem kapnak tejet.

A felkelők szerint a kormány erői gyakran támadnak meg pékségeket: vasárnap Kuszeir városában megsemmisítették az utolsó, kenyeret árusító péküzletet is. Ebben a városban összesen három pékség működött, az egyiket a kormánykatonák elfoglalták, a másodikat korábban már elpusztították.

A Human Rights Watch emberjogi szervezet a hét közepén háborús bűnnek minősítette, hogy a hadsereg az elmúlt három hétben legalább tíz pékséget semmisített meg csupán Aleppó tartományban, polgári lakosok tucatjainak halálát okozva. A kormányellenes erők szerint a tavaly márciusban kezdődött konfliktus már több mint húszezer ember életét követelte.