A mézes sörre kattant rá Obama

Barack Obama amerika elnök és a sör, Bethlehem Brew Works sörfőzde Pennsylvaniaban
Vágólapra másolva!
Éppen az egyik ingadozó államba, a sörfőzdéktől hemzsegő Coloradóba utazott az amerikai elnök, amikor a Fehér Ház nyilvánosságra hozta kedvenc sörreceptjeit. Barack Obama tavaly vásárolt egy házi sörfőző készletet, amellyel kedvenc mézes sörét is készítik.
Vágólapra másolva!

Mivel több ezren kérték e-mailben, szombaton nyilvánosságra hozta Barack Obama elnök házi söreinek receptjeit a Fehér Ház. A receptekből kiderül, az Egyesült Államok elnöke a mézes söröket szereti. Sam Kass, a Fehér Ház séfje White House blogban osztotta meg az elnök világos és barna házi sörének receptjét. "Őszintén szólva meglepődtünk, hogy milyen jól sikerült a sör, hiszen korábban egyikünk sem főzött még" - vallotta be a séf.

A White House Honey Brown Ale és a White House Honey Porter nevű sörök hozzávalói között azonban van valami, amit nem lesz túl könnyű beszerezniük azoknak, akik ki akarják próbálni a recepteket. A sörökhöz használt méz ugyanis a Fehér Ház saját kaptárából származik. Sam Kass szerint a méz gazdag aromát ad a sörnek, de nem teszi édessé.

Forrás: AFP/Emmanule Dunand
Obama itt épp Pennsylvániában kóstolgat

A receptek közzétételekor Barack Obama elnökválasztási kampánya keretében éppen Coloradóba tartott, az egyik "ingaállamba", amely ráadásul rengeteg kis, független sörfőzdének ad otthont. Az Atlantic Cities internetes magazin szerint a Coors sörmárka szülőföldje - Kalifornia és Washington állam után - a harmadik legtöbb, kézműves söröket gyártó kis sörfőzdével büszkélkedhet az országban.

Obama elnök tavaly vásárolt egy házi sörfőző készletet, ezzel részese lett egy egyre népszerűbb mozgalomnak: a házisörfőzők amerikai szövetségének jelenleg csaknem 30 ezer tagja van. Bár az Egyesült Államok elnökei közül George Washington is főzött sört Mount Vernon-i otthonában, Sam Kass szerint arra nincs bizonyíték, hogy a Fehér Házban valaha is főztek volna sört.

Sajtóhírek szerint Barack Obama saját sörét szolgálta fel például Szent Patrik-nap vagy a fő amerikaifutball-bajnokság döntője, a Super Bowl alkalmából. Az elnök saját söre akkor került a figyelem középpontjába, amikor a múlt hónapban híre kelt, hogy kampánybusza is ezzel van feltöltve, és kóstolót is adott belőle. Az elmúlt hetekben több ezer kérelmező bombázta az online petícióknak fenntartott fehér házi honlapot, hogy hozzák nyilvánosságra a sör receptjét.