Prostituáltból gyilkológép - így élt a kokainkirálynő

Griselda Blanco kolumbiai kokainbárónő a Kokain cowboys című dokumentumfilmben, drog, Kolumbia
Vágólapra másolva!
Tizenegy évesen már gyilkolt, később prostituáltként dolgozott, majd minden idők egyik legnagyobb drogcsempészévé nőtte ki magát a hétfőn meggyilkolt 69 éves nagymama. A kolumbiai Griselda Blanco két férjét is megölte, és még az sem zavarta a gyilkolásban, ha a gyerekek a szomszéd szobában tévéztek. Portré a kokainkirálynőről, aki a kutyáját Hitlernek, a fiát Corleonénak hívta.
Vágólapra másolva!

Hétfő délután egy 69 éves nagymama a terhes menyével sétált ki egy hentesüzletből a kolumbiai Medellinben. Hirtelen megállt mellettük két motoros, és egyikük kétszer fejbe lőtte az asszonyt. A merénylet kísértetiesen hasonlított azokra a motorbiciklis kivégzésekre, amelyeket éppen a nagymama talált ki.

Griselda Blanco a világ valaha volt egyik legnagyobb hatalmú drogcsempészének számított, talán csak az unokái nem szólították kokainkirálynőnek. A fekete özvegynek és keresztanyának is nevezett nő az Egyesült Államokba irányuló kolumbiai kokaincsempészet úttörője volt a 70-es években, ő volt a mentora az egyik leghíresebb kokainbárónak, Pablo Escobarnak, és állítólag több mint 250 ember meggyilkolására adott utasítást.

A 11 éves gyilkos

Már tinédzserévei is olyan fordulatosak voltak, mint amilyeneket az ember egy későbbi drogbárónőtől elvár. Blanco egy Cartagena közeli nyomortelepen született, hároméves volt, amikor Medellinbe költöztek. 11 évesen néhány társával elraboltak egy 10 éves fiút, és váltságdíjat követeltek érte. Miután a szülők nem fizettek, a társai Blanco kezébe nyomtak egy pisztolyt, a kislány pedig fejbe lőtte a fiút, így ő lett az első az áldozatai hosszú sorában.

Forrás: AFP/El Tiempo
Pablo Escobart (balra) mentorálta

Később zsebtolvajlásból tartotta fent magát, majd miután 14 évesen elmenekült az őt rendszeresen bántalmazó anyjától, prostituáltként kezdett dolgozni. Fiatalon összeházasodott első férjével, egy utcai szélhámossal, akitől három fia született, de nem sokkal később elváltak, és néhány év múlva egy üzleti vitájuk miatt megölte. A második férje hatására kezdett el kokainnal kereskedni, a 70-es évek elején már egész sok pénzt összegyűjtöttek Medellinben, ekkor döntötték el, hogy megvalósítják az amerikai álmot.

Hitler és Corleone

Férjével, Alberto Bravóval az évtized közepén érkeztek New Yorkba, ahol kolumbiai kapcsolataikat kihasználva kiépítették a hálózatukat. Havonta több millió dollár bevételük volt, közel 1500 dealert alkalmaztak, a számos filmszínészt és sztársportolót magába foglaló klienskörük miatt azonban a rendőrség is felfigyelt rájuk. Végül harminc ember ellen emeltek vádat 1975-ben, ami akkoriban az addigi legnagyobb kokainos ügynek számított, de Blancóéknak sikerült Kolumbiába menekülniük.

Az akkor 32 éves Blancónak ekkorra megromlott a kapcsolata a férjével, akit azzal vádolt, hogy több millió dollárt eltüntetett a közös bevételből. Alberto Bravo már korábban Bogotába érkezett, Blancót pedig limuzinok sora várta, hogy bevigye a városba a reptérről. A feldühödött kokainbárónő pisztollyal érkezett a találkozóra, és a veszekedés során arcon lőtte a férjét. Bravo még hason tudta lőni a nőt, aki felépült sérüléséből, de a férj már nem volt ilyen szerencsés. A kettejük biztonsági őrei közötti összecsapásban hatan haltak meg.

Blanco nem sokkal később visszatért az USA-ba, és Miamiból irányította az egész országra kiterjedő hálózatát, amely több ezer tagból állt, forgalma elérte a havi 80 millió dollárt és a másfél tonna kokaint. Miami villájában rendszeresek voltak a kokainnal felturbózott orgiák. A túlzott kokainfogyasztás őt is paranoiássá tette, ekkortájt visszahúzódó életet élt, hosszú időkre bezárkózott a villájába, amelynek a kapuját német juhásza, Hitler őrizte. Kreatív névadaói hajlamát nemcsak a kutyáján élte ki, a negyedik fiát Michael Corleonénak nevezte el.

Forrás: Northfoto/Magnolia Pictures/ZUMA Press
Griselda Blanco egy korábbi képen

A 80-as években Blanco hálózata uralta az Egyesült Államok kokainpiacát, amihez számos kegyetlen leszámolása is hozzásegítette. Miamit sokkolta, amikor az emberei megtámadtak egy helyi plázát, a géppisztolyos akcióban mintegy negyvenen haltak meg. Azzal is megvádolták, hogy megölette egyik riválisának kétéves gyerekét, egyszer pedig úgy mészároltatott le két dealert, hogy a szomszédos szobában tévét néztek a gyerekei. "Ő még az ördögnél is veszélyesebb" - jellemezte egyik medellini ismerőse.

Börtönszex 1500 dollárért

1985-ben őrizetbe vették, miután a rendőrség három ember megölését rá tudta bizonyítani, és közel húsz évet ült börtönben. A hálózata azonban a börtönévek alatt is működött, egyik korábbi dealere, Charles Cosby egészen abszurd történettel állt elő erről az időszakról. Állítása szerint sikerült elérnie, hogy meglátogathassa Blancót a börtönben, amiből szenvedélyes csókolózás lett.

"Mennyi pénz kell neked és a családodnak, hogy kényelmesen megéljetek?" - kérdezte a találkozó végén Blanco. Cosby olyan számot akart mondani, hogy biztosan elutasítsák. "50 kiló kokain" - válaszolta, amire Blanco csak bólintott egyet. Néhány nappal később bekopogott Cosbyhoz egy nő, aki átadott egy csomagot, és csak annyit mondott, hogy a keresztanya küldte: az 50 kiló kokain volt benne. "Ezek után csak annyit kellett csinálnom, hogy az ország különböző pontjain elosztókkal találkozzak. Minden kézfogásom egymillió dollárt ért" - mesélte a férfi. Cosby állítása szerint ezután valamennyi látogatásakor a nő 1500 dollárt fizetett a börtönőröknek, hogy egy külön helyiségben szexelhessenek egyet.

Blancót végül 2004-ben engedték ki, és toloncolták vissza Kolumbiába. Azóta visszahúzódva, fényűzéstől mentes életet élt, ingatlanjai bérbeadásaiból tartotta fent magát. "Az a meglepő mindnyájunk számára, hogy nem ölték meg korábban, mert nagyon sok ellenséget szerzett magának" - mondta róla a korábban utána nyomozó Nelson Andreu. Blanco kalandos életéről, a 70-es, 80-as évek amerikai kokainkereskedelméről dokumentumfilm is készült Cocaine Cowboys címmel.