Kínának akart kémkedni egy amerikai konzulátus őre

Vágólapra másolva!
Akár 20 évet is kaphat az az amerikai férfi, aki egy Kínában található amerikai konzulátus őreként felajánlotta szolgálatait a kínai állambiztonsági minisztériumnak. A férfi 5 millió dollárt remélt a kémkedésért, de lefülelték.
Vágólapra másolva!

Beismerte tettét egy amerikai férfi, akit azzal vádoltak, hogy titkos információt akart eladni Kínának - jelentette internetes oldalán a BBC. A 32 éves Bryan Underwood az Egyesült Államok egyik kínai konzulátusán dolgozott biztonsági őrként, és ezt a pozícióját próbálta kiegészíteni egy kis kémkedéssel.

A férfi 2009 és 2011 között dolgozott őrként a dél-kínai Kuangcsou (Guangzhou) városban, s levelet írt a kínai állambiztonsági minisztériumnak, amelyben felajánlotta, hogy fényképeket, s a konzulátus biztonsági berendezéseire vonatkozó információkat ad át. Cserében 5 millió dollárt kért.

Az ügyészek szerint Underwood tőzsdei veszteségei miatt próbálkozott a bizalmas információk áruba bocsátásával. Ügyében novemberben hirdetnek ítéletet, s akár 20 év börtönbüntetést is kaphat. Arra nincs bizonyíték, hogy szándékát megvalósította-e, s ténylegesen adott-e át bármilyen anyagot kínai szerveknek.