Visszaadja Svájcban őrzött vagyonát az elűzött tunéziai elnök

Vágólapra másolva!
Hajlandó minden svájci bankszámlán őrzött vagyonát átadni az új tunéziai hatalomnak az ország tavaly elűzött elnöke, Zin el-Abidin ben Ali. A száműzetésben élő politikus, akit dollármilliók eltüntetésével vádolnak, ügyvédjén keresztül üzente meg, hogy minden svájci fityingjéről lemond, de továbbra is tagadja, hogy rejtegetett vagyona lenne  az alpesi országban.
Vágólapra másolva!

Hazája javára lemond Svájcban lévő minden vagyonáról a tavaly megbuktatott volt tunéziai elnök, Zin el-Abidin ben Ali - jelentette be a korábbi államfő ügyvédje hétfőn Bejrútban. A libanoni ügyvéd közölte: a svájci külügyminisztériumnak levelet küldött, amelyben tájékoztatta a svájci hatóságokkal ügyfele döntését.

"Ezennel engedélyezem, hogy minden állítólagos vagyont minden további jogi vagy egyéb intézkedés és ügyfelem további jóváhagyásának szükségessége nélkül átadjanak a tunéziai államnak" - áll a Bernbe küldött levélben Akram Azúri ügyvéd szerint. Mindazonáltal hozzátette, hogy a volt elnök változatlanul tagadja, hogy bármilyen ilyen, Svájcban rejtegetett vagyon létezne. Azúri bejelentette, örömmel utazik el Svájcba Tunézia új elnökével, Monszef Marzúkival, hogy a ben Ali nevén lévő bármilyen pénzt visszajuttassák Tunéziába.

Svájc tavaly októberben azt jelezte, hogy nagyjából 63 millió dollár értékben zárolt olyan számlákat, amelyeken Tunéziából származó pénzek vannak. A svájci hatóságok célja, hogy amilyen gyorsan csak lehet, visszakerüljön Tunéziába az a pénz, amelyhez Ali és környezete törvénytelen módon jutott hozzá.

Zin el-Abidin ben Ali, felesége és családjaik az elnök 23 évig tartó uralma idején feltehetőleg hatalmas vagyonokat halmoztak fel külföldön. Az elnök feleségének fényűző életmódja sokak számára a korrupció jelképe és ékes bizonyítéka volt Tunéziában. A tunéziai külügyminiszter tavasszal közölte, először a Libanonba és Svájcba menekített pénzeket próbálják meg visszaszerezni. Bejrút arról számolt be, hogy az egykori elnök feleségéhez köthető 45 millió dollárt találtak, amelyet vissza is juttatnak Tunisznak.

Zin el-Abidin ben Ali 2011 januárjában, az uralma elleni többhetes tömegtüntetések után menekült Szaúd-Arábiába Tunéziából. Hazájában szándékos emberölésben való bűnrészességért távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Ellene és hozzátartozói ellen még több gazdasági és pénzügyi bűncselekmény vádjával folyik büntetőeljárás Tunéziában.

Rasid Gannúsi, a tunéziai törvényhozás legerősebb pártjának, a mérsékelt iszlamista Ennahdának a vezetője bejelentette, a volt elnök nem menekülhet el az igazságszolgáltatás elől. "Boldogok leszünk, ha visszakapjuk a tőlünk ellopott és külföldre vitt pénzeket, de nem mulasztjuk el minden elkövetett bűnért felelősségre vonni" - jelentette ki Rasid Gannúsi, aki 20 évet töltött száműzetésben Zin el-Abidin ben Ali uralma idején.