Végső támadást indítottak a lázadók Szíria fővárosában

szíriai felkelés, fegyveres konfliktus, damaszkus, a szír fegyveres erők helikopterekkel támadják a felkelők csapatait
Vágólapra másolva!
Több irányból is támadást indítottak a szíriai felkelők az ország fővárosa ellen. Az offenzívát az ország ellenzéke döntő csatának nevezte, amelyet a rezsim harci helikopterekkel és tankokkal próbál visszaverni. A felkelők állítólag lelőttek egy helikoptert is Damaszkusz fölött, a szíriai kormánytisztviselők szerint azonban szó sincs komoly támadásról, csak kis terrorista csoportok lövöldöznek a városban.
Vágólapra másolva!

Minden korábbinál nagyobb harcok kezdődtek a szíriai fővárosban, Damaszkuszban, ahol a rezsim megdöntéséért harcoló felkelők több irányból is megtámadták a kormányerőket. A BBC beszámolója szerint a jól felfegyverzett és szervezetten támadó lázadók felvették a harcot a hadsereggel, és általános offenzívát hirdettek a fővárosban.

A felkelő csapatokat tömörítő Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) közölte, hogy megindította a "Damaszkuszi Vulkán Hadműveletet", és minden fegyveres csoportot felszólított, hogy kezdjenek támadásokat a rezsim ellen, valamint blokkolják a főutakat az egész országban. A legszervezettebb ellenzéki erő, a szíriai Muszlim Testvériség is közleményt adott ki, amelyben minden szíriait arra kért, csatlakozzanak a döntő ütközethez.

Forrás: AFP
Damaszkuszi utcakép

Géppuskaropogás és tüzelő helikopterek

A BBC szemtanúkra hivatkozva azt írja, hogy a rezsim a tüntetések tavalyi kezdete óta még sosem mozgósított akkora haderőt a fővárosba, mint kedden. Assár el-Aszad elnök a helyszíni jelentések szerint tankokat és harci helikoptereket is összevont Damaszkuszba.

Összecsapások voltak az egyik nagy főúton, a Bagdad úton is, és a harcok a forrongások kezdete óta először elérték a város központját. A külvárosokban gépfegyverek ropogását lehetett hallani, és a külföldi médiának nyilatkozó aktivisták szerint a felkelők megbénították Damaszkusz több külső kerületét.

A hadsereg kemény eszközökkel próbálta letörni a lázadást: egy aktivista szerint az egyik külvárosban "hisztérikusan bombázták" a felkelőket. A város másik végében a bevetett harci helikopterek a forrongások kezdete óta először rakétákat is kilőttek a lázadókra. A felkelők a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy sikeresen lelőtték az egyik helikoptert, bár ezt hivatalosan még nem erősítették meg.

Forrás: AFP
Szíriai harci helikopter - a képet egy héttel ezelőtt adta közre a hivatalos szíriai hírügynökség

Visszavonják a csapatokat Damaszkusz védelmére

Az izraeli katonai hírszterzés vezetője kedden az ország parlamentjének tett jelentésében közölte, hogy a szíriai hadsereg nagy átcsoportosításokat hajtott végre a határ közelében. A Golán-fennsíknál húzódó határról a szíriai katonákat visszavonták az ország közepébe, hogy azokkal is segítsék a főváros védelmét.

Közben egy magas rangú szíriai politikus is dezertált az Aszad-rezsimből, aki a BBC-nek adott interjújában "sebzett farkashoz" hasonlította a megszorongatott szíriai elnököt. A politikus, Navaf al-Fáresz azt állította, hogy tudomása szerint a rezsim az al-Kaidával próbál szövetkezni, és végső esetben vegyi fegyvereit is bevetné hatalma megtartása érdekében (erről itt olvashat részleteket).

Forrás: AFP
Lángoló úttorlaszok Damaszkuszban

A rezsim tagadja az offenzívát

A BBC libanoni tudósítója szerint a fővárosban kiújult harcok miatt a konfliktus egyértelműen új szakaszba ért. A rezsim láthatóan egyre idegesebben próbálja kezelni a helyzetet: bár kedden Damaszkusz utcái csatatérré változtak, az állami média sokáig meg sem említette ezt, később pedig csak annyit közölt, hogy a biztonsági erők "terrorista csoportok maradványait" számolják fel a városban. SANA állami hírügynökség elszigetelt bandák támadásairól beszélt, amelyek egy erőművet és egy nyomdát támadtak meg, illetve blokádokat állítottak a főváros körül.

Késő este szíriai tisztviselők is tagadták a felkelők állításait, és azt mondták, nincs szó Damaszkusz elleni offenzíváról. Omran Zoabi információs miniszter a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy fegyveres csoportok törtek be Damaszkuszba, de a biztonsági erők bekerítették őket, és "gondoskodnak róluk". "Egyesek megadták magukat, mások menekülnek, és a levegőbe lövöldöznek, hogy megijesszék az embereket" - mondta.

Putyintól várnának megoldást

Kedden a helyzet nemzetközi rendezése érdekében Kofi Annan, az ENSZ különmegbízottja Moszkvába utazott, hogy rávegye Vlagyimir Putyin orosz elnököt a nemzetközi beavatkozásra. Az ENSZ biztonsági tanács már többször napirendre tűzte Szíria ügyét, de a javaslatokat Oroszország és Kína rendre megvétózta. Moszkva ugyanis a szíriai rezsim fontos szövetségese és fő fegyverszállítója, az oroszoknak pedig Szíriában van az egyetlen földközi-tengeri haditengerészeti bázisuk.

A tárgyalások után Putyin elnök újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország továbbra is Kofi Annan korábbi, hat pontos béketervét támogatja, amely fegyverszünetet és a felek közötti tárgyalásokat sürget. Ez a terv azonban már eddig sem vált be, a hozzá való ragaszkodás azonban elkaszálhat egy hathatósabb nemzetközi beavatkozást.

(A szíriai konfliktusról szóló összes cikkünket itt találja összegyűjtve.)