Vádaskodva védekezik a román elnök

Vágólapra másolva!
A román kormánykoalíció pártjai szerint az államfő hol megsértette az alkotmánybíróságot, hol befolyásolni próbálta, ezért kell mennie. Az elnök az igazságszolgáltatás lenyúlásával vádolja ellenfeleit.
Vágólapra másolva!

A román törvényhozás két házának közös tanácskozásán olvasták fel Bukarestben az előterjesztést, amelyben a kormányzó pártszövetség az államfő menesztését kéri. A Szociálliberális Unió (USL) szerint Traian Basescu az alkotmánybíróság döntéseinek semmibe vételére buzdított, nyomást gyakorolt alkotmánybírákra, és megszegte az alkotmánymódosítási procedúrát, amikor benyújtott egy alaptörvény-módosító tervezetet.

A Transindex által idézett Mediafax értesülései szerint az okiratban felidézik Basescunak egy tavaly november 16-i nyilatkozatát, amely úgy hangzott, hogy a fizetések és a nyugdíjak befagyasztása akkor is megtörténik, ha az Alkotmánybíróság ez ellen dönt. Basescu akkor azzal indokolta kijelentését, hogy nincs pénze az államnak, és nem teheti meg azt, hogy kölcsönöket vesz fel erre a célra annak tudatában, hogy még inkább eladósítja az országot.

A szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok felvetésére - mely szerint az alkotmánybírósághoz fordulnak a nyugdíjak és a fizetések befagyasztásának ügyében - az elnök felkereste a bírákat, a két párt szerint azért, hogy befolyásolja őket.

A csütörtöki parlamenti ülésen Traian Basescu kijelentette: elfogadja, hogy elindult ellen az eljárás, a kormánypártoknak joguk van ennek kezdeményezésére, szerinte azonban az eljárás hibák nélkül kellene lefolytatni, ám nem ez történik. Az államfő szerint amikor kölcsönökről beszélt, valójában a valós gazdasági helyzetet ismertette a lakossággal, ez pedig nem alkotmányellenes.

Az elnök vádak sorozatával illette a kormánypártokat, elsősorban a miniszterelnököt. Úgy vélte, az USL főképp az igazságszolgáltatást akarja befolyásolni, ezért gyengíti szerinte a független intézményeket, köztük az alkotmánybíróságot. Egyben kitért arra a csütörtöki értesülésre is, amely szerint a Ponta kormányfő nemcsak bizonyítottan plagizált PhD-dolgozata megírásánál, de valótlanságot állított hivatalos önéletrajzában is. Ebben ugyanis az áll, hogy master fokozatot kapott a cataniai egyetemen, az oktatási intézmény azonban román lapok megkeresésére azt felelte: ilyesmiről szó sincs.

A román törvényhozás várhatóan pénteken vitatja meg az elnök sorsáról szóló előterjesztést, és még aznap szavazhat is róla. Ha a többség igent mond, Traian Basescut felfüggesztik posztjáról, majd népszavazást írnak ki arról, maradhat-e államfő, vagy nem. Az elnök amúgy parlamenti beszéde végén azt kérte a törvényhozóktól: a leváltásáról megszervezendő népszavazással egy időben írjanak ki referendumot az alkotmánymódosításról is, legalább arra vonatkozóan, hogy Románia áttér az egykamarás parlamentre, és a parlament létszámát 300 főre korlátozzák.

A román elnök és a tavasszal hatalomra került Victor Ponta kormánya között első perctől politikai és presztízscsata zajlik, ez azonban az utóbbi napokban várt élessé. Bírálói szerint az USL jól kitalált terv alapján halad az államfő elmozdítása felé, lecserélték az ombudsmant, a két házelnököt, csökkentették az alkotmánybíróság jogkörét, elindították az úgynevezett impeachment-eljárást. Sőt az Adevarul értesülései szerint még csütörtökön, a parlamenti döntés előtt sürgősségi kormányrendeletben módosítják a népszavazási törvényt is, hogy csökkentsék Basescu túlélési esélyeit.