Tüntetők csaptak össze rendőrökkel Etiópiában

Vágólapra másolva!
A liberális etióp törvénykezés ellen tüntető muszlimok tüntetésébe avatkoztak be rendőrök Addisz-Adebában.
Vágólapra másolva!

Erőszakba torkollott az etióp fővárosban, Addisz-Abebában muszlimok tüntetése, sokan megsebesültek, és a kormányszóvivő szombati közlése szerint 72 embert őrizetbe vettek.

A muszlimok a szerintük túlságosan liberális etióp törvénykezés ellen tüntettek, amely beavatkozik a vallási joggyakorlatba. Saját közlésük szerint több mint kétszázan megsebesültek, amikor szembeszálltak a könnygázzal és gumibotokkal beavatkozó rendőrökkel. A kormányszóvivő a sebesültek számát nem erősítette meg, de azt elmondta, hogy a tüntetők a város keleti részében fekvő központi mecset területén gyülekeztek, majd kivonultak az utcákra és "köztulajdont rongáltak meg".

A muszlimok elmondták, hogy a rendőrök a mintegy 600 fős tüntetést brutális eszközökkel kísérelték meg elfojtani, és megrohamozták a mecset területét is.

A tüntetéssel egy időben tartják Addisz-Abebában az Afrikai Unió csúcstalálkozóját, amelyen számos állam- és kormányfő vesz részt. Melesz Zenavi etióp kormányfő a törvénykezést bíráló, állandósuló muszlim tiltakozásokat a "szélsőségesség jelének" tekinti. A közel 90 milliós etióp lakosság harminc százaléka muszlim.