Plágiumnak minősítették Ponta doktoriját

Vágólapra másolva!
A román miniszterelnök szerint politikai döntés született, amikor korábbi egyeteme plágiumnak minősítette 2003-ban írt doktori disszertációját. Victor Ponta szerint a tudományos kutatást felügyelő román hatóság döntése a mérvadó az ügyben, a szervezet szerint Ponta dolgozata nem plágium.
Vágólapra másolva!

Victor Ponta miniszterelnök szerint a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága politikai döntést hozott, amikor plágiumnak minősítette doktori disszertációját - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség a kormányfő nyilatkozatát idézve.

"A törvény szerint egyedül a tudományos kutatást felügyelő hatóság Országos Etikai Tanácsa (CNE) illetékes az ügyben, és ők csütörtökön végleges határozatban kimondták, hogy a dolgozat nem plágium. Ez a mai döntés egyértelműen politikai döntés, ez abból is látszik, hogy egyszer sem idéztek be, hogy kifejthessem álláspontomat. Ez egy nem létező bizottság, sosem működött eddig, csak miattam alakították meg" - jelentette ki Victor Ponta.

A miniszterelnök másfél órával az egyetem etikai bizottságának bejelentése után rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, de azon egyetlen szót sem ejtett a plágium-ügyről, és újságírói kérdésekre sem válaszolt. Ehelyett az igazságszolgáltatás félrevezetésével vádolta meg Traian Basescu felfüggesztett államfőt egy olyan korrupciós ügyben, amelyben Dan Voiculescu médiamágnás, a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség egyik vezető politikusa érintett.

300 oldalból 115-öt vett át

A sajtóértekezleten jelenlévő újságírók szerint Victor Ponta ezzel is azt érzékeltette, hogy nem ismeri el annak az egyetemnek az illetékességét a plágium-ügyben, amelytől a doktori címét kapta, és nem akart magyarázkodni miatta, inkább ellentámadással próbálta elterelni a figyelmet a számára kínos témáról.

A Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottságának elnöke pénteken sajtóértekezleten jelentette be, hogy Victor Ponta 2003-ban megvédett doktori disszertációja plágium: csaknem 300 oldala közül 115-ön olyan szövegrészek találhatók, amelyeket idézőjelek nélkül vett át más szerzőktől, és saját alkotásaként tálalt. Ponta ezzel megsértette a tudományos kutatásban érvényes erkölcsi szabályokat, amelyek nem 2003 óta születtek, hanem évszázadok óta közismertek - szögezte le Marian Popescu, az etikai bizottság elnöke.

A Nature című brit tudományos hetilap június 19-én internetes oldalán arról adott hírt, hogy Ponta 2003-ban a Nemzetközi Büntetőbíróságról írt román nyelvű doktori disszertációjának több mint fele plágium. A kifogásolt szövegrészeket állítólag két román szerző munkáiból másolta anélkül, hogy forrásait megnevezte volna.