Összehangolt robbantásokkal támadtak Irakban

Irak, Bagdad, robbantásos merénylet, pokolgép, iraki katona nézi a lángoló autóroncsot Kirkukban
Vágólapra másolva!
Autóba rejtett bombákkal, aknavetővel támadtak terroristák Irak több városára. Volt rendőr, akit a házában lőttek agyon, volt olyan öngyilkos merénylő, aki egy percekkel korábbi robbanás helyszínére siető rendőrök között robbanotta fel magát.
Vágólapra másolva!

Bombatámadások és lövöldözések sorozata rázta meg Bagdadot és a fővárostól északra fekvő területet. Biztonsági és orvosi források szerint legalább 91 ember meghalt a támadásokban, ez a legsúlyosabb támadás ebben az évben.

A BBC azt írta helyszíni tudósítók leírása alapján, hogy a megölt áldozatok többsége a biztonsági erőkhöz tartozott, ők lehettek az elsődleges célpontok. A legkeményebb csapás Tadzsit, a Bagdadtól 20 kilométerre északra fekvő szunnita várost érte, ahol legalább 41-en haltak meg. Az év legvéresebb napján további legalább 144 ember sérült meg.

Bagdadban egy kormányzati épületet rongált meg egy gépkocsiba rejtett bomba. Legalább hét autós robbantás az északi olajvárost, Kirkukot rázta meg. További támadások történtek Duluija, Szádija, Kan Beni-Szaád, Tuz Kurmatu és Dibisz városokban.

Forrás: AFP/Ali al-Saadi
A merénylet után Bagdadban

A támadások célpontjai közt voltak rendőrök ellenőrzési pontjai, ahol autós merényleteket követtek el. Katonai létesítményeket aknavetőtűz alá vettek, volt olyan rendőr is, akit otthonában ért a támadás.

Tadzsiban öt-hat robbanás történt, majd amikor a helyszínre ért a rendőrség, újabb bomba robbant, amelyet egy öngyilkos merénylő élesített. Ebben a támadásban tízen haltak meg.

"Mi a bűnük ezeknek a szegény embereknek?" - kérdezte a BBC szerint egy helyi lakos Tadzsiban. Az emberek, akik meghaltak az egyik tadzsi robbanásban, szerinte egyszerű szegény emberek voltak.

Forrás: AFP/Marwan Ibrahim
Az áldozatok nagy része katona