Vágólapra másolva!
Szakértők szerint teljes képtelenség, hogy a közeli víztározóból engedték volna a vizet a dél-oroszországi Krimszre - írták a hétfői orosz lapok. A több mint 170 halottal járó természeti katasztrófában nagy szerepük lehetett a felújításra szoruló vízelvezető hálózatoknak, valamint az elmaradt regionális árvízi készültségi és mentési tervnek.
Vágólapra másolva!

Az árvíz sújtotta dél-oroszországi terület lakossága nem hisz a hatalomnak: a több mint 170 halálos áldozatot követelő természeti katasztrófáról nem vagy későn értesítették őket - állítják szemtanúk a hétfői országos gyásznapon megjelent orosz lapok írásaiban. "Az emberek még aludtak, nem tudták, hogy zúdul ránk a víz. Engem a rokonom telefonhívása mentett meg, aki Bakovkában él. Ez a falu volt az első az árvíz útjában. Mondta, hogy Krimszket mindjárt elmossa a víz. Este 11-kor érkezett az ár a házakhoz, a szirénázó autók csak éjjel három körül kezdték járni a várost" - mesélte az Izvesztyija című lap riporterének Milentyij Benjaminov. Krimszkben haltak meg a legtöbben az árvíz miatt. Az ott élők azt sem akarják elhinni, hogy a nyeberdzsajevszki víztározóból nem engedtek a városra vizet.

A kormányhoz közeli orosz lap munkatársa egy helyi ökológus, valamint önkéntesek és újságírók társaságában személyesen győződött meg arról, hogy a víztározónál a helyzet normális, de a hegyi folyókban magasan állt a víz. Krimszk város vízelvezető rendszerét azonban a hatóságok a tíz évvel ezelőtti hasonló árvíz óta sem hozták rendbe, így nem volt alkalmas az özönvízszerű esőzés elvezetésére. A Moszkovszkij Komszomolecnek nyilatkozva Viktor Voloszuhin, az orosz vízügyi-műszaki berendezések biztonsági intézetének igazgatója teljes képtelenségnek nevezte, hogy a víztározóból engedték volna a vizet Krimszkre. Hozzátette ugyanakkor, hogy az 1959-ben épített létesítmény teljes felújítása évek óta várat magára.

A Vedomosztyi című napilap szerkesztőségi cikkében arra emlékeztetett, hogy 2010-ben az orosz kormány utasította a most az árvíz által sújtott Krasznodari terület vezetőit: 2011. április elsejéig készítsék el a regionális árvízi készültségi és mentési tervet, továbbá mérjék fel a vízügyi létesítmények állapotát. A szükséges javítások nem történtek meg, és nem vonták le a kellő következtetéseket a tíz évvel ezelőtti árvízből sem.