Maradnak az ENSZ-megfigyelők Szíriában

Vágólapra másolva!
Harminc nappal meghosszabbította az ENSZ Biztonsági Tanácsa a szíriai tűzszüneti megfigyelő misszió mandátumát pénteken. A megfigyelők akkor kezdhetnek dolgozni, ha Szíriában csökken az erőszak.
Vágólapra másolva!

A Biztonsági Tanács egyhangúlag szavazta meg a döntést, amely lehetőséget teremt a további hosszabbításhoz, de csak abban az esetben, ha Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és maga a BT megerősíti, hogy a konfliktusban már nem használnak nehéz fegyvereket, és csökkent az erőszak szintje.

Az előző mandátum szíriai idő szerint szombat reggel jár le. A határozat tervezetét a nyugati államok terjesztették be. Oroszország - korábbi fenyegetőzése dacára - nem emelt vétót, miután a britek megváltoztatták az első szövegváltozatot. Az új, elfogadott tervezetben immár nemcsak a damaszkuszi kormányt, hanem az ellenzékét is lépésekre szólítják fel az erőszak leállítása érdekében.

A mintegy 300 fegyvertelen katonai és száz civil megfigyelőt Kofi Annan különmegbízott válságterve alapján küldték Szíriába, hogy vigyázzanak az április 12-én kihirdetett tűzszünetre, amely azonban nem valósult meg. Tevékenységüket június 16-án gyakorlatilag felfüggesztették. A civil megbízottak a politikai párbeszéd megindítását próbálták elérni, szintén sikertelenül.

Mark Lyall Grant brit ENSZ-nagykövet azt hangsúlyozta a szavazás után, hogy "ez az utolsó lehetőség a megbízatás teljesítésére". Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet úgy vélekedett: a hosszabbítás "azt teszi lehetővé, hogy a missziót biztonságban és rendezetten vonják vissza".

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet szerint a határozat "kiegyensúlyozott, és minden félhez szól". Ha tegnap is így álltak volna hozzá, már megszületett volna a döntés. A tegnapi tervezet elfogadhatatlan volt - utalt az előző napi orosz és kínai vétóra.