Maffiavád miatt csaptak le az olasz mozzarellakirályra

Vágólapra másolva!
Az olasz hatóságok lefoglalták az egyik legnagyobb délolasz sajtgyárat, mivel gyanújuk szerint a gyár vezetője kapcsolatban állt a maffiával. A mozzarellakirály néven emlegetett vállalkozót őrizetbe vették.
Vágólapra másolva!

Bűnszövetkezés vádjával tartóztatta le kedden az olasz rendőrség az egyik legnagyobb dél-olaszországi sajtgyártó vállalkozót, a mozzarellakirályként ismert Giuseppe Mandarát. A hatóságok szerint Mandara a campaniai camorra bűnszervezetének tagja volt, a Casalesi-klánhoz tartozott (a klánról itt olvashat bővebben). Vállalkozását a szervezett bűnözés finanszírozta, és a mozzarellakereskedelem bevétele a camorra kasszáiba került.

Mandarát termékhamisítással is vádolják: az általa bivalytejből gyártott, védett eredetű, tipikus campaniai mozzarella sajt a gyanú szerint nem minden esetben felelt meg az élelmiszer-biztonsági követelményeknek. A "Bufalo" (Bivaly) fedőnevű akcióban a hatóságok lefoglalták a campaniai Mondragonéban a Mandara cég központi üzemét, százmillió eurónak megfelelő más vagyontárgyakkal együtt.