Kártérítést kapott az abortuszra kényszerített kínai nő

Vágólapra másolva!
A kínai hatóságok a bocsánatkérés után pénzbeli kártérítést is fizettek annak a nőnek, akin terhessége hetedik hónapjában hajtottak végre abortuszt. Családja szerint a nőt kényszerítették a beavatkozásra, miután nem tudta kifizetni a második gyermek után járó bírságot.
Vágólapra másolva!

Több mint 70 ezer jüan kártérítést fizet a kínai kormány annak a nőnek, akit még júniusban, hét hónapos terhesen kényszerítettek abortuszra - írja a brit Guardian online kiadása. Feng Csian-mej férje azt mondta: a kormányzat beleegyezett, hogy 70 600 jüant (mintegy 2,5 millió forintot) fizet a családnak, miután azért kényszerítették a magzat eltávolítására, mert a család nem tudta kifizetni a születésszámot szabályozó törvény megsértése miatti bírságot.

Az Ankangban történt eset széles körű felháborodást váltott ki, az interneten a műtét után megjelent egy olyan fotó, amelyen a nő mellett fekszik a halott hét hónapos magzat. A kínai hatóságok később bocsánatot kértek a családtól, és felfüggesztettek az állásából három embert, akiknek közük volt az abortusz végrehajtásához.

A család rokonai szerint követték és zaklatták a nőt, a családot pedig árulónak titulálták, amiért az ügyről beszéltek a külföldi sajtónak. A férfi azt mondta: a felesége fejére csuklyát húztak, egy autóba kényszerítették, és erőszakkal rábírták, hogy vesse alá magát az abortusznak, mivel nem tudták befizetni a 40 ezer jüanos bírságot, amit azért vetettek ki rá, mert második gyermekét készült világra hozni. "Hetvenezer egy ember életéért? Ez túl kevés" - mondta a döntés után a családot képviselő ügyvéd.

A kínai törvények szerint a terhesség hatodik hónapja után tilos az abortusz. Az országban a túlnépesedés megakadályozása érdekében arra ösztönzik az embereket, hogy csak egy gyereket vállaljanak.