Elhalasztanák az ügyvédei Mladic perét

Vágólapra másolva!
A védelem arra hivatkozik, hogy a hágai bíróság kiterjesztette a benyújtható írásos bizonyítékok körét.
Vágólapra másolva!

Ratko Mladic védői a boszniai szerbek egykori katonai parancsnoka elleni hágai büntetőper féléves halasztását kérvényezték, közvetlenül azelőtt, hogy a délszláv háborúk során elkövetett bűncselekmények ügyében eljáró Nemzetközi Törvényszéken megkezdődött volna a bizonyítási eljárás a vád első tanújának hétfői meghallgatásával.

Az ügyvédek arra hivatkoznak, hogy a bíróság a közelmúltban jelentősen kiterjesztette az ügyészek által benyújtható írásos bizonyítékok körét. Szerintük ez azzal fenyeget, hogy meghiúsulnak a per tisztességes lefolytatásának feltételei.

A bíróság azonban elutasította a kérést, így megkezdődött a bizonyítási eljárás. Mladicot népirtással, emberiesség elleni, valamint háborús bűncselekményekkel vádolják, összesen tizenegy vádpontban. Ha bűnösnek találják, életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható.

Elsőként egy boszniai muzulmán, a most 34 éves Elvedin Pasic tanúvallomását hallgatják meg. Pasic 1992 novemberében, a boszniai háború kezdetén, a Grabovica nevű észak-boszniai faluban élte túl mintegy 150 ember lemészárlását.