A sorsot hibáztatja a Costa Concordia kapitánya

Vágólapra másolva!
Átadta a kormányt a baleset előtt, így már nem ő parancsolt a hajón - így védekezett egy tévéinterjúban a Costa Concordia kapitánya. Szerinte a sors is benne van a luxushajó elsüllyedésében, de elismerte, hogy egy telefonbeszélgetés is elvonta a figyelmét az ütközés előtt.
Vágólapra másolva!

Egy telefonbeszélgetés vonta el a figyelmét a baleset előtt - jelentette ki Francesco Schettino, a januárban elsüllyedt Costa Concordia kapitánya az olasz Canale 5 tévéadónak adott interjújában. A kapitányt azzal vádolják, hogy az ő hibájából futott zátonyra a luxushajó, és emiatt 32 ember vesztette életét.

Schettino házi őrizetét a múlt hétvégén megszüntették, a kapitányt szabadlábra helyezték, de Nápoly-közeli szülővárosát nem hagyhatja el, amíg a bírósági tárgyalás le nem zárul. Schettinót emberöléssel vádolják, illetve azzal, hogy hajótörést okozott, ráadásul a legénység és az utasok egy részénél hamarabb elhagyta a süllyedő hajót.

"Az én hibám volt, hogy hagytam magam megzavarni a telefonhívással" - mondta a tévéműsorban Schettino, aki azzal akarta csökkenteni a felelősségét, hogy a baleset idején nem ő állt a kormányrúdnál, hanem egy másik hajós. "Az ütközés idején a fedélzeten tartózkodtam. Kiadtam a parancsot, hogy más vezesse a hajót, innentől kezdve nem én parancsoltam" - jelentette ki.

"Ebben a balesetben a sorsnak is szerepe volt" - mondta Schettino, aki szerint nincsenek szavak a szomorúságára a hajó elvesztése miatt. "Persze sokkal kevésbé fájdalmas, mint elveszteni egy gyereket" - utalt arra az olasz kislányra, aki meghalt a katasztrófában.

Forrás: AFP/Enzo Russo
Francesco Schettino

A kapitány a baleset okairól azt mondta, hogy azok nagyon összetettek, és az esettel kapcsolatban mindenkinek megvan a maga igazsága. Ragaszkodott ahhoz, hogy jól tette, hogy az azonnali evakuálás helyett a megsérült hajót próbálta elvezetni sekélyebb vizek felé. Az utasok korábban megkésett evakuálásról számoltak be, több mentőcsónakot már nem tudtak leengedni, mert a hajó az oldalára fordult.

A 4200 hajón utazó közül többen úszva menekültek a közeli szigetre, míg másoknak órákat kellett várniuk a mentőhelikopterekre. Több utas is arról számolt be, hogy sokkolta őket, hogy a kapitányt már kimentették, mire ők is sorra kerültek. Schettino erre azt mondta, hogy a szigetről segítette az evakuálást.