Érvényes az egyiptomi parlament feloszlatása

Vágólapra másolva!
Kiállt a parlament feloszlatása mellett az egyiptomi alkotmánybíróság, miután Mohamed Murszi egyiptomi elnök vasárnap a parlament újbóli összehívására szólított föl.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi alkotmánybíróság szerint hatályos a parlamentet feloszlató döntése - közölte a brit BBC szerdán. Az alkotmánybíróság indoklása szerint minden döntése kötelező érvényű és hatályos, így a parlament feloszlatása is.

Az egyiptomi elnök vasárnap semmisnek nyilvánította az egyiptomi alkotmánybíróság egy hónappal ezelőtti, a parlamentet feloszlató határozatát. Murszi vasárnapi sajtóközleménye szerint előrehozott választásokra is sort kell keríteni, mégpedig hatvan nappal az új alkotmányról szóló referendum, valamint a parlament jogairól szóló új törvény elfogadása után.

Az alkotmánybíróság korábbi döntése szerint a képviselői helyek egyharmadára alkotmányellenesen választották meg a képviselőket. A parlamenti választásokra tavaly november és idén február között, több fordulóban került sor. A törvényhozás legnagyobb politikai ereje, a képviselői helyek közel felével rendelkező Muzulmán Testvériség nem ismeri el a feloszlatásra vonatkozó döntést, Mohamed Murszi az ő jelöltjük volt.

A BBC szerint Murszi vasárnapi döntése nyílt kihívás a hadsereggel szemben, amely az alkotmánybíróság korábbi döntése értelmében jelenleg is irányítja Egyiptomot. Murszi megválasztása előtt a hadsereg olyan törvényeket hozott, hogy az egyiptomi szabad választások nyertese, vagyis Murszi nem bír hatalommal felettük. Murszi vasárnapi bejelentése után az egyiptomi hadsereg vezetői válságtanácskozást tartottak, de egyelőre nem tudni, hogy milyen döntéseket hoztak.