Előremerészkedik a tengeren Kína

Vágólapra másolva!
Katonák telepítésével növeli a feszültséget Kína a Dél-kínai-tengeren. Peking a Paracel-szigetekre küldött egy katonai egységet, amivel Vietnam, Tajvan és a Fülöp-szigetek rosszallását is kiváltotta.
Vágólapra másolva!

Kína csapatokat telepít a Vietnamhoz és Tajvanhoz közeli, a Dél-kínai-tengeren elhelyezkedő kis Paracel-szigetekre, ahol tavaly várost is alapítottak. Hivatalos kínai médiaforrások szerint vasárnap 45 törvényhozót is kineveztek a helyi kongresszusba.

A szigeteket Kína 1974-ben foglalta el Vietnamtól. Az indokínai ország és Tajvan is magáénak követeli a szigeteket, amelyen a BBC szerint csak néhány ezer, többnyire halászatból élő ember él.

Kína tavaly júniusban alapított várost Woody Islanden, a szigetcsoport egyik tagján. Sansa várost a kínai kormány adminisztratív központtá akarja fejleszteni, amely a Dél-kínai-tengert ellenőrizné. Kína ezzel befolyást szerez a tenger más szigetei felett is, köztük olyanokhoz is közel kerül, mint a Spratly-szigetek, amelynek hovatartozása körül éles vita folyik Kína és a Fülöp-szigetek között.

A kínai kormány vasárnap adott ki közleményt arról, hogy a Paracel-szigetekre katonákat telepít, akik a terület védelméért, a katonai utánpótlásért és a tartalékosok ellátásáért felelnek majd. A katonai egység méretét azonban nem közölték.

Vietnam tavaly tiltakozott Sansa város alapítása ellen, így vélhetően a katonák telepítését sem nézi jó szemmel. Az indokínai országnak nem tetszik, hogy Kína magához ragadja a turizmust és az olajlelőhelyeket.