Elege lett Szíria londoni fődiplomatájának

Vágólapra másolva!
Lemondott a szír kormány képviseletéről a Szíria londoni nagykövetségét vezető diplomata. Azt mondta, azért távozik, mert nem akar tovább egy olyan rendszert képviselni, amely a saját népével szemben folyamodik erőszakhoz.
Vágólapra másolva!

Lemondott hétfőn Szíria londoni nagykövetségének vezetője, mert nem ért egyet kormánya politikájával. A brit külügyminisztérium bejelentése szerint Háled al-Ajúbi ügyvivő közölte velük, hogy "nem akar tovább képviselni egy olyan rendszert, amely ennyire erőszakos és elnyomó saját népével szemben, ezért nem maradhat a posztján".

Ajúbi volt a legmagasabb rangú szíriai diplomata Londonban. "Távozása újabb csapás az Aszad-rendszerre. Rávilágít arra, hogy mekkora visszatetszést és kétségbeesést okoznak a rezsim tettei a szíriaiak körében az élet minden területén, belföldön és külföldön egyaránt" - közölte a minisztérium, amely felszólította Bassár el-Aszad elnök környezetének tagjait, hogy kövessék Ajúbi példáját.

Szíria március óta nem állomásoztat nagykövetet Nagy-Britanniában. Az ügyvivő a sajtónak nem kommentálta a lemondását.

Közben hétfőn is harcok dúltak Szíria második legnagyobb városában, Aleppóban. Arról ellentmondásos hírek érkeztek, hogy ki ellenőrzi a lázadók által korábban elfoglalt városrészt, Szaláheddínt. Az ellenzéki fegyveresek kilenc napja vonták ellenőrzés alá Aleppó egyes részeit. A hadsereg komoly erőket vont össze a majdnem 3 milliós város körül, és szombaton nagyszabású offenzívát indított, hogy kifüstölje a lázadókat.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni jelentése szerint hétfőn tízórás harc árán a lázadók elfoglaltak egy ellenőrzőpontot Aleppó és a török határ között. Az őrposzt - amely öt kilométerre van Aleppótól - stratégiai jelentőségű, mert közvetlen összeköttetést teremt a török határ és Aleppó között - mondta el a Szabad Szíriai Hadsereg nevű fegyveres lázadócsoport egyik tisztje. A szíriai eseményeket folyamatosan követheti ezen a linken.