Vágólapra másolva!
Egy hamis iratokkal rendelkező férfi robbantotta fel szerdán az izraeli turistabuszt a bulgáriai Burgasz repülőterén. Az izraeli kormány szerint Irán áll a támadás mögött.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb nyolcan meghaltak és 34-en megsérültek abban a merényletben, amely szerdán történt a bulgáriai Burgaszban. A hatóságok szerint egy férfi öngyilkos merénylő robbantotta fel az izraeli turistabuszt a burgaszi repülőtéren. Hozzátették, hogy a férfi hamis amerikai dokumentumokkal rendelkezett.

Izrael orvosokat és hatósági tisztviselőket küldött a bulgáriai városba, hogy hazahozzák a halottakat és a sérülteket.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter azt állítja, hogy a libanoni Hezbollah militáns szervezet volt a közvetlen elkövető, de Irán felügyelete alatt hajtotta végre a merényletet. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szintén azt közölte, hogy minden szál Iránhoz vezet, és kijelentette azt is, hogy Izrael erőteljes választ fog adni a támadásra.

A BBC jeruzsálemi tudósítója szerint a térség elemzői közül többen úgy vélik, hogy a burgaszi támadás része egy rejtett háborúskodásnak Izrael és Irán között. Irán korábban azzal vádolta Izraelt, hogy iráni atomtudósok ellen követett el merényleteket. Izrael tagadta, hogy köze lenne ezekhez a támadásokhoz.