Neonáci ügynök miatt bukott meg a német titkosszolgálat vezetője

Vágólapra másolva!
Nem egy James Bond, de rendes ember - jellemezte egy német kormánypárti politikus az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét. Heinz Fromm tizenkét évig volt posztján, a neonáci gyilkosokkal együttműködő ügynöke, a "kis Adolf" ügyébe azonban belebukott.
Vágólapra másolva!

Távozik posztjáról a német belső elhárítás vezetője. Heinz Fromm az után nyújtotta be lemondását, hogy az általa irányított ügynökségről kiderült, sorozatosan követettek el hibát a neonáci csoportok utáni nyomozásban. Legutóbb az tudódott ki, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal emberei olyan iratokat semmisítettek meg, amelyekből kiderült, kik voltak a besúgók azokban a neonáci csoportokban, amelyek kapcsolatban álltak az elmúlt években tíz emberrel végző halálbrigád tagjaival.

A titkosszolgálat szerepe az ügyben eddig is vitatott volt. A brit Guardian tavaly novemberben például már arról írt, hogy az ügynökség egyik embere is részt vehetett a gyanú szerint magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező terrorcsoport több gyilkosságában. A Beate Zschäpe, Uwe Mundlos és Uwe Böhnhard vezette társaság gyilkosságai éveken át felderítetlenek maradtak, míg tavaly ősszel fordulat következett be a nyomozásban. Akkor derült ki, hogy a hármasból ketten bankrablást követtek el, majd lelőtték egymást egy kocsiban. A harmadik bűntársuk néhány nappal később feladata magát. Őt azzal is vádolják, hogy felgyújtotta azt a zwickaui házat, amelyben éltek.

Forrás: AFP
A zwickaui ház, ahol a gyilkosok rejtőztek

A csoport tagjai 2002 és 2006 között kilenc bolttulajdonost öltek meg országszerte, nyolc török és egy görög nemzetiségűt. A nyomozók sem ujjlenyomatokat, sem szemtanúkat, sem gyanúsítottakat nem találtak, pedig 11 ezer embert és milliónyi telefonbeszélgetést ellenőriztek.

A német titkosszolgálat ezek után elismerte: a neonáci csoport egyik gyilkosságában biztosan részt vett egyik beépített ügynökük is. 2006 áprilisában egy 21 éves török férfit öltek meg egy internetkávézóban, a gyilkosság helyszínén pedig ott volt az Alkotmányvédelmi Hivatal embere is. A Guardian idézett egy a német szélsőjobboldallal foglalkozó szakértőt, aki szerint nem zárható ki, hogy az ügynök részt vett a gyilkosságban. Hajo Funke már akkor azt mondta, a még fölgöngyölítésre váró ügyből a német titkosszolgálat Watergate-botránya lehet.

Forrás: AFP
Őrizetbe veszik a halálbrigád egyik segítőjét

A gyilkosságkor a helyszínen megforduló ügynök nyíltan neonáci nézeteket vallott, a szülőfalujában a "kis Adolfként" emlegették. A 2006-os gyilkosság után házkutatást tartottak az otthonában, ahol fegyvereket és a Mein Kampf több példányát megtalálták.

Az ügy további viharokat kavart. A gyilkosok kiégett zwickaui házában például egy 88 nevet tartalmazó listára bukkantak. A listán a többek között szerepelt néhány olyan parlamenti képviselő, aki a szélsőjobboldal elleni harc legkövetkezetesebb képviselője volt. Rajta volt továbbá több németországi török, illetve más iszlám szervezet néhány vezetője.

Heinz Fromm állítólag már a múlt héten benyújtotta lemondását a német szövetségi belügyminiszternek, ő azonban akkor nem fogadta azt el. Kiderült azonban, hogy amikor novemberben fény derült a szolgálat és a neonáci csoport közötti kapcsolatra, valaki elrendelte az erre vonatkozó feljegyzések megsemmisítését. A német politikusok azonnal mielőbbi vizsgálatot és felelősségre vonást követeltek, pedig többen kifejtették: nem Frommot gyanúsítják a megsemmisítés elrendelésével. "Az elnök egy tisztes gondnok, aki felügyelt az alkotmányosságra. Nem egy James Bond" - vélekedett róla a Reuters szerint Wolfgang Bosbach, a kormányzó kereszténydemokraták egyik politikusa.

Fromm - akinek e héten mindenképpen vizsgáló bizottság előtt kell beszámolni a történtekről - azt mondta, az iratok megsemmisítése súlyos kárt okozott a szolgálat hitelességének.