170 ezren rázták az öklüket a japán atomra

Vágólapra másolva!
Közel kétszázezren tüntettek Japánban az Ohi atomerőmű két reaktorának újraindítása ellen. Japán áramhiánnyal küzd, ezért kell beindítani a reaktorokat.
Vágólapra másolva!

Csaknem 170 ezer ember tüntetett hétfőn az atomipar újraélesztése ellen Tokió belvárosában. A hatalmas tömegmegmozdulást Óe Kenzaburo Nobel-díjas író és Szakamoto Riuicsi popsztár kezdeményezte. A szervezők százezer embert vártak a Tokió belvárosában lévő Jojogi parkba, de becsléseik szerint jóval többen vettek részt a fukusimai atombaleset után 16 hónappal tartott tüntetésen.

A katasztrófa után Japánban biztonsági okokból vagy karbantartás végett leállították az összes atomreaktort. Július elején azonban újraindították az Ohi atomerőmű egyik reaktorát, és ugyanott a hét folyamán egy újabb reaktort üzembe akarnak helyezni, amit a tüntetők hevesen elleneznek.

Áramhiány miatt kellenek az erőművek

Az atomerőművek leállásával kieső energiatermelés pótlása a szén- és olajimport ugrásszerű növekedését vonta maga után Japánban. A forró nyári hónapokban pedig már akuttá vált az áramkorlátozások bevezetésének veszélye.

A tavaly márciusi földrengés-szökőár természeti katasztrófa által okozott fukusimai reaktorleolvadás után Japán biztonsági ellenőrzésekre fokozatosan leállította az országban működő mind az 50 reaktort. Az Ohi atomerőmű 3-as és 4-es blokkja az ellenőrzések után megkapta a működési engedélyt.