Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja, Viviane Reding súlyos aggodalmát fejezte ki a romániai helyzet alakulása miatt, mielőtt egyeztetni kezdett a román igazságügyi miniszterrel. Reding szerint a változások veszélybe sodorják az eddigi eredményeket.
Vágólapra másolva!

Súlyos aggodalmának adott hangot a romániai helyzet alakulása miatt Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke. Reding újságíróknak nyilatkozott szerdán, mielőtt megbeszélést kezdett Titus Corlatean román igazságügyi miniszterrel.

A brüsszeli bizottsági alelnök - mint mondta - olyan veszélyt lát Romániában, hogy ha nem szilárdítják meg újra a jogállamságot, akkor megkérdőjeleződnek az elmúlt évek eredményei, és az ország éveket vesztegethet el az unióba történő teljes mértékű betagozódás folyamatában.

Reding és más európai politikusok aggodalmát az váltotta ki, hogy a Romániában májusban hivatalba lépett új kormány az elmúlt hetekben rendkívül gyorsasággal látott neki annak, hogy átalakítsa az ország politikai berendezkedését. Lecserélték az ombudsmant, rendeletileg szűkítették az alkotmánybíróság jogkörét és változtatták meg a népszavazási törvényt, majd a múlt pénteken a parlament két háza felfüggesztette hivatalából Traian Basescu államfőt.

A villámgyors - és jogilag több ponton is megkérdőjeleztető - változások kiváltották az EU-s intézmények és a nagyhatalmak képviselőinek rosszallását. Ez az egyelőre visszafogott aggodalom sokakat emlékeztet a magyar kormánnyal szemben 2010 végétől kezdve a médiatörvény, az alkotmányozás vagy az igazságszolgáltatási reform miatt megfogalmazott kritikákra (a párhuzamokról részletek ebben a cikkben).