Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Aki a magas sarkú cipőktől nem látja a vérontást

Bassár el-Aszad szíriai elnök felesége, Asma a párizsi Bristol hotelban
Vágólapra másolva!
Intelligens, művelt, csinos, stílusos, háromgyerekes anya - több mint egy éve azonban mindenekelőtt egy véreskezű diktátor felesége és első számú támogatója, aki Vogue-címlappal próbálta meg eltakarni az elnyomó rezsimet. A szíriai first lady főként a magas sarkú cipőkről és kanapékról levelezett az elmúlt hónapokban, és a zavargások kezdete óta egyszer hallatta hangját: akkor határozottan kiállt a férje mellett.
Vágólapra másolva!

A szép emberekről általában azt hisszük, hogy jók is - foglalta össze a szíriai first ladyről kialakult kép lényegét a BBC-nek Simon Sebag-Montefiore történész. Aszma el-Aszadnak a rengeteg pénzből körültekintően és aprólékosan felépített imázsára azonban ma már minden bizonnyal visszafordíthatatlan csapást mért a Szíriában több mint egy éve zajló vérontás. Bassár el-Aszad elnök feleségének helyzete pr-szempontból is menthetetlennek tűnik, miután az elmúlt időszakban egyetlen nyilvános megszólása volt: a Times című brit lapnak írt levél, amelyben kiállt a férje mellett, miközben Homszt, ahonnan a családja származik, teljes erővel bombázták a biztonsági erők. A történész szerint ezen nincs mit csodálkozni, a történelemben elvétve fordult elő, hogy a feleségek fellázadtak a férjeik ellen.

Aszma el-Aszad egyelőre nem váltotta valóra a diplomatafeleségek reményét sem, hogy a first lady hatni tud majd a férjére annak érdekében, hogy véget érjenek a szíriai harcok. A brit és a német ENSZ-nagykövet felesége néhány perces videóban próbált Aszma anyai érzéseire hatni, és felhívni a figyelmét arra, hogy a harcoknak rengeteg nő és gyerek is áldozatul esett. "Állítsd meg a férjedet, ne légy cinkos!" - hangzott a diplomatafeleségek felhívása. Aszma el-Aszad azonban sajtójelentések szerint most inkább azzal van elfoglalva, hogy hová meneküljön, miután a felkelők a múlt héten súlyos támadást indítottak a szíriai hadsereg ellen.

Brit gyökerek

A szíriai származású Aszma Londonban született, apja kardiológus, anyja diplomata. A brit főváros nyugati részén, Actonban nőtt fel, az amúgy szunnita vallású kislány anglikán iskolába járt, ahol a barátai csak Emmának nevezték. Később a londoni King's College-ban számítástechnikát tanult, majd befektetési bankárként kezdett el dolgozni a JP Morgannél, és a Harvardra készült.

Leendő férjével Londonban találkozott először. Bassár eredetileg nem véreskezű diktátornak készült, hanem szemorvosnak tanult, és a tanulmányai miatt utazott másfél évre a brit fővárosba. Aszma egy interjúban azt mondta, Aszadot azért vonzotta a szemsebészet, mert "nagy pontosságot követel, és nagyon kevés vérrel jár".

Forrás: AFP/Sana
A szíriai first lady kiáll a férje mellett

"Ki választaná a Harvardot a szerelem helyett?" - mondta arra a kérdésre, hogy sokat tépelődött-e azon, feladja-e a karrierjét a szíriai first ladység kedvéért. Amikor 2000-ben összeházasodtak Bassár el-Aszaddal, aligha volt náluk menőbb pár a Közel-Keleten. A Guardian szerint testőrök feltűnő jelenléte nélkül autókáztak Angelina Jolie-val és Brad Pitt-tel a damaszkuszi utcákon, sokszor bukkantak fel népszerű éttermekben, és úgy tűnt, a nyugati műveltséget és életvitelt gond nélkül sikerült alkalmazniuk a közel-keleti környezetben. A brit lap külön említésre méltónak tartja, hogy Aszma el-Aszad Párizsban jegyzetek nélkül tartott hosszú beszédet a kultúráról, amivel a mostani IMF-vezért, Christine Lagarde-ot is elkápráztatta.

Megtervezett kép

A közönségsikernek azonban ára volt. Aszadék kemény pénzeket fizettek elismert pr-ügynökségeknek, hogy közvetlen, haladó gondolkodású, a celeb státuszt súroló házaspárként adják el őket a médiának. Az imázsépítést a brit Bell Pottinger cégre bízták, amely a Clinton-, a Bush- és a Thatcher-kormányzat pr-kapcsolatait is egyengette. A külföldi sajtó szempontjából az Aszad-házaspár vonzerejének két fontos eleme adott volt: Bassár beszél angolul, Aszma pedig vonzó nő. A Paris Match a keleti Dianaként emlegette Aszmát, a francia Elle magazin pedig a politikai élet legjobban öltözött nőjeként tartotta számon.

Forrás: AFP/Miguel Medina
Christine Lagarde-ot (jobbra) meggyőzte

A propagandagépezet időről időre még most is mozgásba lendül. A napokban bukkant fel több családi fotó, amely egészen intim közegben mutatja be az Aszad-házaspárt és három gyereküket. A képek öt-hat évvel ezelőtt készültek, feltehetően profi fotós örökítette meg a család mindennapjait, és láthatóan nem beállított, hanem spontán képek készültek, amelyeken Aszadék nem elnöki párként, hanem elsősorban szülőként szerepelnek.

A család pr-offenzívája egy - később botrányos sorsot megért - Vogue-portréban csúcsosodott ki. A divatmagazin amerikai kiadása 2011 februárjában jelentetett meg egy cikket a szíriai first ladyről Rózsa a sivatagban címmel. Azon túl, hogy Aszma rajong a Louboutin cipőkért és a dizájnerruhákért, a cikkből kiderül az is, hogy Szíria a Közel-Kelet legbiztonságosabb országa, ahol a nők annyit keresnek, mint a férfiak, ahol a muszlim kendő viselését betiltották az egyetemeket, és ahol nincs bombázás, zavargás vagy emberrablás. A cikk szerint Aszadéknak a család a legfontosabb, a három gyereküket demokratikus szellemben nevelik, Európában vakációznak, és jóban vannak az amerikai hírességekkel.

Forrás: AFP/Dominique Faget
Az elnöki pár Zsófia spanyol királynővel. Alkalomhoz illő öltözet

A család havi ötezer dollárt fizetett egy amerikai pr-cégnek, hogy összekösse a Vogue-ot a first ladyvel. A szerző, aki azóta már nem dolgozik a lapnál, személyesen is találkozhatott az Aszad-házaspárral. Az írás megjelenése után nem sokkal azonban megkezdődtek a harcok a szíriai felkelők és a biztonsági erők között, ami alapjaiban rengette meg a cikk hitelességét. A Vogue azzal hidalta át a problémát, hogy eltüntette az anyagot. A szerkesztők ugyanakkor megvédték a cikket, a szerző pedig kijelentette: Aszad felesége rendkívül csinos, és stílusosan öltözik, ami alkalmassá tette arra, hogy a Vogue-ban szerepeljen.

A vásárlásnak folytatódnia kell

A stílusról a legdurvább vérontás idején sem volt hajlandó lemondani a szíriai first lady. A WikiLeaks által megszerzett e-mailek tanúsága szerint az összecsapások alatt adta le rendeléseit az elnöki nyaraló berendezéséhez. A dokumentumok szerint mintegy 270 ezer fontot költött bútorra, egy londoni dizájnerboltból 130 darabot rendelt a Földközi-tenger partján, Latakiában található házba. Néhány e-mail tanúsága szerint ékszerekből is bevásárolt, és kitartóan keresett egy Harry Potter dvd-t is az interneten. A Guardian szerint Aszma februárban küldött egy "Hamarosan érkezik a Christian Louboutin cipőm" tárgyú levelet egy barátjának. A levélben az állt, hogy a szíriai first lady megrendelt egy kristályokkal kirakott, tizenhat centis magas sarkút 3795 fontért, vagyis mintegy egymillió-háromszázhuszonnyolcezer forintért.

Forrás: AFP/Louai Beshara
A román államfő feleségével. A megfelelő megjelenés pénzbe kerül

A kiszállítók egyelőre gondban lehetnek, ha személyesen Aszma el-Aszad kezébe szeretnék átadni a megrendelt árut, miután a szíriai elnök mostani tartózkodási helyéről csak találgatások vannak. Miután a felkelők a múlt héten eredményesen lefejezték a szíriai hadsereget, felröppent a hír, hogy Aszma el-Aszad a három gyerekével a baráti Oroszországba menekült. Más elképzelések szerint egy bunkerben rejtőztek el Damaszkusz alatt, vagy az elnökhöz lojális Latakia városában kerestek menedéket.

Aszma el-Aszad, amikor még szívesen megjelent a nyilvánosság előtt, többször felszólalt a béke érdekében. Egy 2009-ben, a CNN-nek adott interjúban például barbárnak nevezte a Gázai övezet elleni izraeli támadást, és anyaként és emberként is követelte a harcok beszüntetését. A szíriai zavargások kitörése óta a szíriai first lady gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosság elől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről