Tízezrek tüntetnek Putyin ellen

Vágólapra másolva!
Putyin harmadik elnöki ciklusának első tüntetése zajlik Moszkvában, épp az orosz függetlenség napján.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött Moszkvában kedden az orosz ellenzék újabb Putyin-ellenes tüntetése, amelyre a zivataros idő ellenére mintegy 20 ezren gyűltek össze a szervező bizottság szerint. A tüntetők új választásokat követelnek, és azt, hogy Putyin helyett más legyen az orosz elnök, írja a BBC.

A nemzeti ünnepre - az orosz függetlenség napjára - meghirdetett újabb "Milliók menete" az ellenzék első utcai megmozdulása azóta, hogy a májusban harmadszorra beiktatott Vlagyimir Putyin elnök múlt pénteken aláírta a gyülekezési törvény módosítását, drasztikusan felemelve a tömegrendezvényeken elkövetett szabálysértések büntetését.

A szövetségi nyomozó iroda közvetlenül a tiltakozóakció előtt kezdte meg az ellenzék vezetőinek kihallgatását a május 6-i összecsapások ügyében, s ezzel egy időben elérhetetlenné vált több ellenzéki médium, az Eho Moszkvi rádió, a Novaja Gazeta újság és a Dozsgy internetes televízió honlapja. A kihallgatások miatt sok prominens tüntető nem lehet ott a mai megmozduláson.

Miközben tüntetnek, megkezdődtek a kihallgatások

Megkezdték az orosz ellenzék vezetőinek kihallgatását kedden egy korábbi tüntetés ügyében, éppen az ellenzék újabb moszkvai nagygyűlése előtt. A szövetségi nyomozó bizottság szerint azt akarják kideríteni, hogy a parlamenten kívüli ellenzék beidézett vezetői milyen szerepet játszottak a május 6-i Bolotnaja téri "tömeges rendbontásokban".

Alekszej Navalnij korrupcióellenes blogger, Ilja Jasin, a Szolidaritás mozgalom vezetője és Kszenyija Szobcsak televíziós személyiség mellett beidézték Szergej Udalcovot, a radikális Baloldali Front elnökét is, ő azonban nem tett eleget az idézésnek. Ügyvédjén keresztül azt közölte, hogy a keddi Milliók menetének egyik szervezőjeként kötelessége a helyszínen lenni és az eseményt koordinálni, de egy másik napon kész megjelenni a nyomozó hatóságnál.

Alekszej Navalnij az újságíróknak azt mondta, hogy kihallgatása után csatlakozik a tüntetéshez, amely az ellenzék első nagy utcai megmozdulása a gyülekezési törvény múlt pénteken aláírt szigorítása óta. Navalnij szerint "ezeknek a házkutatásoknak és kihallgatásoknak a célja nem más, mint hogy egyes emberek ne juthassanak el a mai akcióra".

A szövetségi nyomozó bizottság közben máris kompromittáló adatokat tett közzé az ellenzék vezetőinél hétfőn végrehajtott tucatnyi házkutatásról, azt állítva, hogy Jasin és Szobcsak lakásán több mint egymillió eurónyi európai és amerikai valutát találtak, borítékokba szétosztva. A nyomozásnak tisztáznia kell, hogy ez a pénz milyen forrásokból származik, s hogy mi lett volna a rendeltetése - közölte Vlagyimir Markin, a szövetségi nyomozó bizottság szóvivője.

Markin hozzátette, hogy Udalcovék lakásában a nyomozók nagy mennyiségű, kormányellenes propagandaanyagot foglaltak le, illetve olyan számítógépes adathordozókat, amelyeken a büntetőügy szempontjából érdekes adatok lehetnek. Ugyanott a Baloldali Front nézeteit valló aktivisták listáját is lefoglalták.

A békésen indult május 6-i Bolotnaja téri tüntetés végén kirobbant összecsapások miatt az orosz hatóságok keddig 13 embert vettek őrizetbe.