Újabb vérfürdőt rendezett a szíriai hadsereg

Vágólapra másolva!
Szombaton és vasárnap 24 óra leforgása alatt 38 ember halt meg a szíriai Homsz tartományban, a  kormányerők ismét megélénkülő ágyútüzében - jelentette az AP hírügynökség. A brit külügyminiszter a kilencvenes évek Boszniájához hasonlította a szíriai konfliktust.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) friss adatai szerint szombaton Szíria-szerte összesen 111-en haltak meg erőszakcselekményekben: 83 civil és 28 katona. Ez az egyik legsúlyosabb napi mérleg az óta, hogy április 12-én - elvileg - tűzszünet lépett életbe, amelyet azonban egyik fél sem tart be. Az erőszak annak ellenére fokozódik, hogy 300 ENSZ-megfigyelő van jelen az országban a fegyvernyugvás ellenőrzése végett.

Különböző ellenzéki források szerint a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) lázadói fokozzák támadásaikat a katonai járőrök, ellenőrzőpontok és rakétaütegek ellen. A hadsereg erősítéseket küldött az északi Latakia nagyváros körüli hegyvidéki térségbe, ahol lázadók százai teremtettek bázist maguknak, és ahol heves harcok dúltak az elmúlt napokban - mondta Rámi Abdur-Rahmán, az OSDH elnöke.

Eközben az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács egy svédországi emigrációban élő kurd nemzetiségű ellenzékit, Abdelbaszet Sziedát választotta új vezetőjévé. Azt remélik, hogy a sokak által elfogadott Szieda egyesíteni tudja a megosztott szíriai ellenzéket. Az új vezető megválasztása után azt mondta, a szíriai hadsereg fokozódó kegyetlensége azt mutatja, hogy a rezsim már nem tud sokáig fennmaradni.

A brit külügyminiszter, William Hague Sky News brit hírtelevíziónak adott vasárnapi nyilatkozatában azt mondta, a szíriai válság nem a tavalyi líbiai helyzetre, hanem sokkal inkább az 1990-es évek Boszniájára hasonlít. Az ország "a szektariánus polgárháború" szélére sodródott - jelentette ki.

A külügyminiszter hozzátette: Oroszországnak latba kell vetnie befolyását, és rá kell bírnia a szíriai kormányt Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, az ENSZ és az Arab Liga közös megbízottja által kidolgozott béketerv megvalósítására. Hague szerint azonban "egyértelműen fogytán az idő" e béketerv végrehajtására.

Arra a kérdésre, hogy a brit kormány kizárja-e az erő alkalmazását Szíriában, a brit külügyminiszter azt mondta, nem hiszi, hogy "bármilyen lehetőséget kizárhatunk".