Vágólapra másolva!
Nem hozott teljesen megnyugtató eredményt a vasárnapi görög parlamenti választás: bár az EU-párti konzervatív Új Demokrácia elviszi a parlamenti helyek többségét, egyelőre nem dőlt el, lesz-e kivel koalíciót alakítania. A megszorítások ellen kampányoló Sziriza nyilvánvalóvá tette, nem akar része lenni a kormánynak, kijelentették, minden lehetséges módon küzdeni fognak a megszorítások ellen.
Vágólapra másolva!

"Görögország az európai jövőre szavazott" - jelentette be magabiztosan görög idő szerint este fél 11 tájban az athéni Szintagma téren az Új Demokrácia vezetője, Antonisz Szamarasz. Akkor még messze volt a végeredmény, de az alacsony feldolgozottság ellenére a belügyminisztérium is biztosra vette addigra az Új Demokrácia győzelmét.

Hétfő reggel, a szavazatok 80 százalékának összesítése alapján az Új Demokrácia nyerte a választást, a voksok 29,9 százalékát kapva, és a nyertesnek járó 50 bónuszhellyel együtt 130 mandátumot szerezhet a 300 fős parlamentben. A Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) a szavazatok 26,7 százalékának köszönhetően 71 helyet kaphat, a szocialista PASZOK pedig a voksok 12,4 százalékát szerezte meg, így 33 mandátumhoz juthat a parlamentben.

Görögországban azért tartottak választást, mert a legutóbbi, májusi voksolás után nem sikerült koalíciót alakítaniuk a parlamentbe jutott pártoknak. A most vasárnapi választásoktól nemcsak Görögország, hanem az euró és az Európai Unió sorsa is függött: az egyik nagy esélyes Sziriza azzal kampányolt, hogy felrúgná az EU-val kötött megállapodást, ami azt is jelenthetné, hogy Görögország kilép az eurózónából.

Eredetileg 32 párt szállt volna harcba az athéni parlament 300 mandátumáért. Közülük azonban 11 kicsi visszavonta indulási szándékát. Az előzetes eredmények szerint az Új Demokrácián, a Szirizán és a PASZOK-on kívül bejut a parlamentbe a neonáci Arany Hajnal és a szélsőbaloldali kommunisták is.

Nem nyugodhatnak meg

Nem sokkal Szamarasz bejelentése után a Sziriza szövetség vezetője, Alekszisz Ciprasz beismerte pártja vereségét, gratulált az Új Demokráciának, de rögtön nyilvánvalóvá tette, hogy nem vesznek részt egyetlen olyan koalícióban sem, amelynek az uniópárti győztes is tagja. "Mi is ott leszünk, de ellenük leszünk mindvégig" - mondta, és hozzátette, a nyertesnek olyanokkal kell koalíciót alakítania, akik vele azonos politikát vallanak. Ciprasz azt mondta, a Sziriza második legnagyobb pártként megpróbál majd nyomást gyakorolni a kormányra.

Forrás: AFP/Andreas Solaro
Az Új Demokrácia vezetője, Antonisz Szamarasz érkezik a győzelmet bejelentő sajtótájékoztatóra. További képekért kattintson!

Az elemzők már kora este azt számolgatták, hogy az Új Demokrácia a PASZOK-kal szövetkezve többséget szerezhet a 300 fős parlamentben, közös ugyanis a két pártban, hogy támogatják a mentőcsomaggal együtt járó megszorításokat, és meg akarják tartani az ország euróövezeti tagságát. Ennek a koalíciónak azonban egyelőre kérdéses a sorsa. Vasárnap este az előzetes eredmények ismeretében a PASZOK egyik politikusa azt mondta, pártja a Sziriza nélkül nem fog koalícióra lépni az Új Demokráciával. Ez Ciprasz nyilatkozatának fényében akár azt jelentheti megint, hogy a parlamentbe jutott pártok nem tudnak megegyezni egymással, és nem sikerül többségi kormányt alakítani. A párt vezetője viszont arról beszélt vasárnap, hogy nincs vesztegetni való idő, minél előbb kormányt kell alakítani.

Ezt várják a parlamentbe jutott pártoktól az euróövezet tagországai és az Egyesült Államok is. Az EU-országok arra számítanak, hogy a vasárnapi parlamenti választások után gyorsan megalakul az új kormány Görögországban, hogy véghezvigye a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag fejében Athén által vállalt reformokat - közölte vasárnap este Jean-Claude Juncker, az eurózóna pénzügyminiszteri csoportjának vezetője.

Juncker a választások részeredményeinek ismertté válása után kiadott közleményében megerősítette: az euróövezet tagállamai készek segítséget nyújtani a súlyos adósságválsággal küszködő Görögországnak a gazdasági reformokhoz. Juncker közölte, hogy Görögország nemzetközi hitelezőinek - az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - a képviselői az új görög kormány megalakulása után visszatérnek Athénba, hogy az EU és az IMF által nyújtott nemzetközi mentőöv keretében nyújtandó hitelrészletekről és a reformokról tárgyaljanak.

Forrás: AFP/Loisa Gouliamaki
Alekszisz Ciprasz, a Sziriza vezetője integet a híveinek a párt eredményváróján. További képekért kattintson!

Gyorsan reagált a választások eredményére a Fehér Ház is, közleményben azt írták, remélik, hamarosan olyan kormány alakul, amelyik gyorsan eredményeket tud elérni az országban. "Hisszük, hogy mindannyiunk érdeke, hogy Görögország bent maradjon az euróövezetben" - jelezték.

Még mindig adnak hitelt

Hiába jelentette be győzelmét vasárnap az Új Demokrácia, nem kezdtek nagy ünneplésbe. Az Athén központjában, a Szintagma téren felállított eredményváró központjuknál több volt az újságíró, mint a szimpatizáns, és az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint csak néhány férfi ünnepelt, akik egy vörösen izzó fáklyával táncoltak egy kicsit. A párt aktivistái közül tudósítónknak többen is azt mondták: nagyon boldogok, el vannak ragadtatva a választási eredménytől. Biztosak benne, hogy a párt vezetője kivezeti őket a bajból, "ő az egyetlen megoldás Görögország problémájára". Arról is beszéltek a szavazók, hogy Szamarasznak jó terve van Görögország megmentésére, és szerencsére erre pénz is lesz, mert "Európa még mindig fizet, még mindig adnak hitelt".

Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis
A neonáci Arany Hajnal szimpatizánsai ünneplik a párt eredményét Thesszalonikiben. További képekért kattintson!

Egy aktivista azzal magyarázta, hogy nem ünnepelnek, hogy "nem volt tiszta a győzelem", és "nagyon sokat kell még dolgozni azon, hogy három hónap múlva ne legyen újra választás". A baloldali, EU-ellenes Sziriza támogatói közül sokan direkt erre számítanak. Volt Sziriza-szavazó, aki azt mondta tudósítónknak, nekik tökéletes a második hely: "Nem is akarnánk most nyerni, mert egy olyan koalícióra kényszerülnénk rá, ami ellentmond az elveinknek. Viszont ha most a többi párt fog kormányt alakítani, akkor újabb hat hónap múlva úgyis új választás lesz, és azon már akkora győzelmet arathatunk, amivel egyedül is kormányozni lehet" - mondta. Nem sokkal később a párt vezetője, Alekszisz Ciprasz is azt hangoztatta, a Szirizát is győztesnek tartja, mert a kampány végére más pártok is elismerték, hogy nem lehet azt a politikát folytatni, ami eddig ment.

Az eredmények alapján a két nagy párt, az Új Demokrácia és a Sziriza is megerősödött az előző választás óta: míg az előző választáson sok kis párt között oszlott el a szavazatok nagy része, és a két nagy nem érte el a húszszázalékos támogatottságot, most mindkettő közel tíz százalékot erősödött. További szavazatokat tudott begyűjteni az előző választásokon meglepetésre jól szerepelt neonáci Arany Hajnal is.

A görög választásokról szóló tudósításunkat itt olvashatja, a választásokról szóló helyszíni riportjainkat és cikkeinket pedig megtalálja ezen az oldalon.