Amerika felnőttként kezelné Észak-Koreát

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok észak-koreai ügyekkel foglalkozó különmegbízottja szerint a koreai állam nem szereti, ha gyerekként kezelik, ezért Washingtonnak változtatnia kell a politikáján, ha eredményt akarnak elérni a tárgyalásokon.
Vágólapra másolva!

Ideje felnőttként kezelni Észak-Koreát, Oroszország pedig sokkal aktívabb szerepet vállalhatna a Koreai-félsziget stabilizálásában - így nyilatkozott a Kommerszant című orosz napilapnak az amerikai elnök észak-koreai ügyekben illetékes különmegbízottja. Az interjú a lap internetes változatában csütörtökön jelent meg.

A magas rangú diplomata elismerte, hogy bár az utóbbi tíz hónapban az Egyesült Államok intenzív diplomáciai erőfeszítéseket tett, és arra törekedett, hogy javuljon az Észak-Koreával folytatandó tárgyalások légköre, nem ért el sikert. "Nem tudunk nekik hinni. Még észak-koreai viszonylatban is új rekordot állítottak fel saját ígéreteik megszegésében" - panaszolta Glyn Davies, arra utalva, hogy Phenjan február végén kötelezettséget vállalt a ballisztikus rakétakísérletek és az urándúsítás beszüntetésére. Március 16-án azonban bejelentette, hogy rakétát bocsát fel.

Az amerikai elnök különmegbízottja a legfőbb problémának azt tartja, hogy Kína és Oroszország Washingtonra hárítja az ügyek rendezését Phenjannal, mondván hogy az észak-koreaiak számára az Egyesült Államok jelenti a veszélyt.

Nem szeretik, ha gyerekként kezelik őket

Davies szerint Észak-Koreát felnőttként kell kezelni. "Orosz és kínai kollégáinktól sokszor halljuk: a nem felnőttként való kezelés provokálja őket, rosszul reagálnak rá. Át kell értékelni a felfogásunkat. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság állam, és bár lehet, hogy nekünk nem tetszik a hatalmi berendezkedése, ez egy teljes értékű állam" - mondta.

Oroszország nagyon fontos része lehetne a Koreai-félsziget stabilizálásának. Moszkva sokkal aktívabb szerepet játszhatna - hangsúlyozta a Kommerszantnak adott interjúban Glyn Davies.