Üzlettársa átveréséért perlik a világhírű spanyol séfet

Vágólapra másolva!
Polgári pert indítottak Spanyolországban a világ egyik leghíresebb szakácsa, Ferran Adria ellen egy korábbi üzlettársának az örökösei. Azzal vádolják, hogy túl olcsón vásárolta ki apjuk részesedését.
Vágólapra másolva!

Adria a katalóniai Roses városában működő legendás El Bulli nevű étterem résztulajdonosa volt annak megszűnéséig. Az El Bullit 2006-tól öt éven át a világ legjobb éttermének választotta a Restaurant magazin. Adria és partnere, Juli Soler 2005-ben egymillió euróért megvették Miguel Horta 20 százalékos üzletrészét, amelyet a kilencvenes években befektetett pénzével szerzett.

Horta két fia, Jofre és Sergi azt állítja, hogy az ár nevetségesen alacsony volt, és Adria azóta elhunyt apjuk meggyengült mentális állapotát kihasználva tudta rávenni őt arra, hogy ennyiért eladja a részesedését. A megbízásukból készített független értékbecslés az ügyletből következőnél kilencszer nagyobbra, 45 millió euróra tette az étterem értékét - írta a Guardian brit napilap internetes verziója a spanyol Cadena SER rádióra hivatkozva.

Az El Bullit tavaly zárták be. Adria és Soler a konkrét ügyről nem nyilatkoznak, de a séf még tavaly azt mondta, hogy az El Bulli alig termelt nyereséget. Egy cég kutatás-fejlesztési részlegéhez hasonlította, márpedig attól az ember "nem várja el, hogy pénzt lehessen kivenni belőle".

A Guardian megszólaltatott egy spanyol közgazdászprofesszort, aki esettanulmányt írt az El Bulliről, és ő is úgy vélte, hogy az étterem marketingeszköz volt Adria kezében, melytől már az is eredmény volt, ha a rezsit kitermelte. Horta fiai azonban úgy vélik, hogy apjuk üzlettársai elrejtették előle a profitot.

A bíróság novemberre tűzte ki az első tárgyalás időpontját, de a Guardian szerint könnyen lehet, hogy a felek még előtte peren kívül megegyeznek.