Titokzatos áradás ölt meg embereket a nepáli hegyekben

Vágólapra másolva!
Egyelőre csak feltételezés van arra, hogy mi okozhatta azt az áradást, amely több házat elsodort és legalább tizenhárom ember halálát okozta Nepál egyik legkedveltebb túraövezetében. A 8000 méteres Annapurna hegyen lavina zárhatott el egy folyót, amely ezután nagy mennyiségű vizet árasztott az érintett falura. Pedig még nincs monszunidőszak.
Vágólapra másolva!

Legalább tizenhárman meghaltak és tucatnyian eltűntek Nepálban, miután megáradt egy hegyi folyó a túrázók és hegymászók által kedvelt Annapurna-hegy alatt - írta a BBC. Az eltűntek közt van három orosz állampolgár is. Az áradásra egyelőre nem találják a magyarázatot, a monszunidőszak még nem érkezett el Nepálban.

A brit hírszolgálat említette, hogy a több mint 8000 méter magas Annapurnán lavina volt, az zárhatta el a folyó útját, amely így felduzzadhatott, majd a nagy mennyiségű víz egyszerre zúdulhatott a lejjebb fekvő területekre. Bár ez csak egy a lehetséges okok közül, a Himalája-blog, amely Erőss Zsoltnak és társainak az 8091 Annapurna-csúcsra indított expedíciójáról ír, szintén említett egy óriási lavinát csütörtöki bejegyzésében.

A rendőrség igyekszik elérni azt az elzárt falut, Karapanit, ahol az áradás kezdődött. A falu két házába és más kisebb épületekbe betört a Szeti nevű folyó. Sok ember vagyonát magával vitte az áradó víz.

A március-április-május a turisták által egyik leginkább kedvelt időszak Nepálban, mivel ekkor általában a legkedvezőbbek az időjárási feltételek a túrázáshoz. Korábban a hideg és a havazás, a nyári hónapokban a monszun és a gyakori áradások tartják távol a magas hegyekben túrázni vágyókat.

"Nem volt korábban eső, ezért meglepett minket, hogy délelőtt fél tízkor elkezdődött az áradás" - mondta az Annapurna Conservation Area Project tájvédelmi hivatal egyik munkatársa a BBC-nek.