Sokkoló történeteket mesélnek a norvég mészárlás túlélői

Vágólapra másolva!
Halálfélelemről és csendben gyilkoló Breivikről beszéltek a norvég tömeggyilkosság túlélői a Breivik-per csütörtöki tárgyalásán.
Vágólapra másolva!

"Azt hittem, csak idő kérdése, hogy mikor talál el" - mondta egy túlélő Anders Behring Breivik perének csütörtöki tárgyalásán. A tárgyaláson több hozzátartozó is sírva hallgatta a tanúk beszámolót - írja a BBC. A szélsőjobboldali Breivik tavaly július 22-én Utoya szigetén 69, zömmel tizenévest gyilkolt meg, miután előzőleg Oslóban egy pokolgépes merényletet is elkövetett, amely nyolc ember életét oltotta ki.

Az egyik túlélő azt mondta, olyan közel volt Breivikhez, hogy hallotta a lépteit, miközben "végez az emberekkel". Egy másik tanú, Lars Henrik Rytter Oeberg elmesélte, hogy Breiviknek érzelemmentes volt arca, miközben megpróbálta lelőni őt.

Oeberg végül úgy menekült meg, hogy kiúszott a szigetről, de előtte még látta, ahogy Breivik tizennégy emberrel is végez. "Láttam egy fiút, ahogy éppen meglapul egy sziklánál, eltakarta a fejét. Az elkövető odalépett hozzá és fejbe lőtte. Ezután láttam, ahogy a fiú lehanyatlik" - mondta.

Breivikről kprábban két pszichiátriai szakvélemény is készült, az egyik őrültnek nyilvánította, a másik épelméjűnek. A tömeggyilkossal szemben terrorcselekmények elkövetése miatt eljáró ötfős bírói testület mindkét szakvéleményt figyelembe veszi az ítélethozatal során, amely leghamarabb július közepére várható.

Ha bűnösnek találják, 21 évi börtönre számíthat, amely újra és újra meghosszabbítható, ha úgy találják, hogy Breivik veszélyt jelent a társadalomra. Ha viszont elmebetegnek nyilvánítják, pszichiátriai kényszerkezelésnek vetik alá.