Vágólapra másolva!
Terrorizmus előkészülete miatt öt év börtön kapott egy algériai születésű francia atomfizikus. A fizikus korábban a híres nagy hadronütköztetőt is működtető svájci kutatóintézetben, a CERN-ben dolgozott.
Vágólapra másolva!

Egy francia bíróság öt év börtönbüntetésre ítélt egy algériai születésű atomfizikust, amiért az al-Kaida észak-afrikai szárnyával együttműködve részt vett egy terrortámadás előkészítésében - jelentette az AP hírügynökség.

Az elítélt fizikus, Adlene Hicheur korábban a CERN svájci kutatóintézetben dolgozott, ahol a világ legnagyobb részecskegyorsító laboratóriuma - a nagy hadronütköztető - is van, és ahol a Higgs-bozonra vadásznak.

A 35 éves Hicheurt 2009 okóberében tartóztatták le, azóta előzetes letartóztatásban volt. Akár tíz év börtönbüntetést is kaphatott volna az ellene felhozott vádak alapján.

Védői szerint viszont csupán a túl szigorú francia terrorizmusellenes törvények áldozata, aki bár valóban tájékozódott dzsihádista weboldalakról, de soha nem lett terrorista. Ügyvédje az ítélet után botrányos nevezte a bíró döntését az AP tudósítása szerint.

Az ügy lényege az volt, hogy Hicheur és egy gyaníthatóan az al-Kaidához közel álló személy - Musztafa Debchi - összesen 35 emailt váltottak. A fizikust levelezőpartnere arról próbálta meggyőzni, hogy kövessen el egy öngyilkos robbantást. A férfi visszautasította a felhívást, de egyik válaszában azt javasolta, inkább francia elitkatonák barakkjait kellene megtámadni.